Gostovanje arhivske izložbe i saradnja Arhiva sa Državnim arhivom za Međimurje iz Hrvatske

Naše aktivnosti za Međunarodnu sedmicu arhiva se nastavljaju, te nam je zadovoljstvo najaviti gostovanje naše izložbe “12 dana kada smo bili centar svijeta – 40 godina od XIV ZOI u Sarajevu” u Štrigovi, Hrvatska, na poziv dragih kolega iz Državnog arhiva za Međimurje.

Zajedno sa našom izložbom, koja je kolegama poslužila kao inspiracija da organizuju i svoju izložbu, Državni arhiv za Međimurje predstavlja vlastitu izložbu “Kako smo gradili ZOI 84. – Građevni kombinat ‘Međimurje’ “.

Iz opisa izložbe: “Nakon dobivanja domaćinstva 1978. godine, Sarajevo se počelo užurbano pripremati za Igre modernizacijom i izgradnjom komunalne infrastrukture, pretvarajući se u veliko olimpijsko gradilište. Građevni kombinat „Međimurje“ u zadatak je dobio izgradnju sportskih i smještajnih objekata za nadolazeće Igre na najizazovnijim lokacijama, opravdavajući međunarodni ugled stečen po izvrsno odrađenim građevinskim projektima na području bivše države i inozemstva. Od strane međimurskih radnika izgrađena je trećina svih objekata visokogradnje. Izgrađeno je ili adaptirano 12 objekata na sveukupnoj površini od 45 000 četvornih metara. Uzimajući u obzir odabrane lokacije za novogradnju hotelskih kompleksa i pratećih objekata, svi su radovi privedeni kraju prije ugovorenih rokova sklopljenih s investitorima i time je opravdana reputacija građevinskog poduzeća koje obavlja projekte brzo i kvalitetno. U sveukupnom procesu izgradnje na planinama u široj okolici Sarajeva radilo je oko 1200 radnika. Sveukupna vrijednost svih ugovorenih radova premašila je svotu od tadašnjih 1,6 milijardi jugoslavenskih dinara.

U znak zahvale za svoj doprinos u organizaciji XIV. zimskih olimpijskih igara, predsjednik Organizacijskog komiteta ZOI-a, Branko Mikulić, posjetio je sjedište Građevnog kombinata u Čakovcu 5. svibnja 1984. godine te uručio glavnom direktoru Dragutinu Kosu Veliku spomen-plaketu „Sarajevo ’84.“ za sveukupni doprinos Olimpijadi.

Stekavši preporuke od strane političkih i vojnih čelnika grada Sarajeva, u sljedećih nekoliko godina Građevni Kombinat „Međimurje“ ugovarao je građevinsko-komunalne poslove na području Sarajeva i SR Bosne i Hercegovine.

Sačuvani dokumenti i arhivsko gradivo iz fonda Građevnog kombinata „Međimurje“ (HR-DAM-205.) daju nam uvid u proces izgradnje olimpijskog Sarajeva od strane cjelokupne radne zajednice Kombinata, uz sve prepreke na koje su nailazili i konačnu uspješnu realizaciju projekta.”

Otvorenje obje izložbe je sutra, 11. juna u 18.00h, u Državnom arhivu za Međimurje!

Zahvaljujemo se Državnom arhivu Međimurje na ovom pozivu za gostovanje i zajedničko predstavljanje arhivskog, kulturnog naslijeđa!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.