Otvorena izložba „Dani bezvlašća u Sarajevu nakon atentata 1914. godine“

JU Historijski arhiv Sarajevo obilježava Međunarodnu sedmicu arhiva (3. – 9. juni) koja se svake godine održava uz obilježavanje 9. juna kao Međunarodnog dana arhiva. Brojne arhivske institucije u svijetu svojim programima daju doprinos ovom svjetskom događaju, a moto ove godine je CyberArchives. Međunarodnu sedmicu arhiva obilježavamo gostovanjem naše ranije izložbe posvećene XIV Zimskim olimpijskim igrama u Sloveniji i Hrvatskoj, a u Sarajevu je 6. juna predstavljena nova izložbu Dani bezvlašća u Sarajevu nakon atentata 1914. godine, autorice mr.sci. Aleksandre Pijuk-Pejčić, u prostoru Muzeja Sarajevo 1878-1918.

Ovom novom izložbom Historijski arhiv Sarajevo još jednom aktuelizira događaj koji je obilježio stogodišnju historiju grada, ali ne samo Sarajeva, događaj koji je odjeknuo u svijetu – u pitanju je naravno sarajevski atentat kao uvod u Prvi svjetski rat. Ovaj put, autorica izložbe, viša arhivistica Aleksandra Pijuk-Pejčić donosi uvid, putem arhivske građe, u dane nemira i demonstracija u Sarajevu koji su uslijedili neposredno nakon nemilog događaja.

“Izložba ‘Dani bezvlašća u Sarajevu nakon atentata 1914. godine’ prati dešavanja u gradu od Atentata do proglašenja Prijekog suda za područje gradske opštine Sarajevo i kotara sarajevskog 29. juna 1914. godine u 17 časova. Pripremljena je na osnovu primarnih istorijskih izvora i fotografija koji se čuvaju u Historijskom arhivu Sarajevo i brojnih novinskih članaka. Cilj joj je predstavljanje činjenica o neredima i i njihovim posljedicama neposredno nakon jednog od najznačajnijeg događaja u istoriji Sarajeva i podsticanje na istraživanje u cilju utvrđivanja objektivne istine.“ (iz autorskog teksta o izložbi)

Na otvaranju izložbe prisutnim gostima obratili su se direktorica JU Historijski arhiv Sarajevo Ismeta Džigal-Berkovac, koja je govorila o Međunarodnoj sedmici arhiva i značaju koji ovaj dpgađaj ima za arhivske institucije širom svijeta, kao i o ovogodišnjem obilježavanju iste u Historijskom arhivu Sarajevo. Nakon toga, prisutnima se obratila autorica izložbe, viša arhivistica mr.sci. Aleksandra Pijuk-Pejčić, koja je rekla više detalja o samoj izložbi, te razlozima za ovakav odabir teme, iz njene perspektive. Na kraju, ispred Muzeja Sarajeva, prisutne je pozdravio i izložbu otvorio muzejski savjetnik Moamer Šehović.

Ovom prilikom se zahvaljujemo Muzeju Sarajeva na ustupljenom prostoru za izložbu. Izložba će biti dostupna u Muzeju Sarajeva 1878-1918 do 13. juna 2024. godine.

Foto: HAS

Bookmark the permalink.

Comments are closed.