Dvije izložbe o XIV ZOI u Sarajevu – nakon 40 godina sjećanja još traju kroz arhivske dokumente

U utorak, 11. juna naša izložba “12 dana kada smo bili centar svijeta – 40 godina od XIV ZOI u Sarajevu” autora Armina Džunuzovića i Admira Nezirovića, svečano je predstavljena u Državnom arhivu za Međimurje u Hrvatskoj, uz izložbu domaćina “Kako smo gradili ZOI ’84 – GK Međimurje”. Naša izložba koju smo priredili ove godine uz 40. godišnjicu obilježavanja čuvenih Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu iz 1984. godine bila je povod da naše kolege iz Međimurja prirede izložbu o tome kako je GK Međimurje gradilo infrastrukturu olimpijskog Sarajeva o čemu čuvaju bogatu arhivsku građu u svom Arhivu. Obje izložbe predstavljene su u okviru obilježavanja Međunarodne sedmice arhiva, organizirane od strane Međunarodnog arhivskog vijeće (ICA-e), a u sklopu koje se obilježava Međunarodni dan arhiva – 9. juni.

Na otvorenju su se obratili ravnatelj Državnog arhiva za Međimurje Jurica Cesar, direktorica JU Historijski arhiv Sarajevo Ismeta Džigal-Berkovac, arhivski savjetnik Haris Zaimović, autor uzložbe iz Državnog arhiva za Međimurje, arhivist Igor Mekota, te nekadašnji zamjenik direktora Građevnog kombinata Međimurje iz Čakovca Josip Haman.

Prenosimo kako su kolege iz Međimurja predstavili ovaj događaj: “U svečanom ozračju otvorena je izložba pod nazivom “Kako smo gradili ZOI ’84 – GK Međimurje” te prateća izložba “12 dana kada smo bili centar svijeta – 40 godina od XIV. ZOI u Sarajevu“. Događaj je održan u prostorijama Državnog arhiva za Međimurje, a nazočili su brojni uzvanici i građani zainteresirani za povijest jedne od najznačajnijih sportskih manifestacija u bivšoj Jugoslaviji.

Izložbu je službeno otvorio ravnatelj Državnog arhiva za Međimurje, Jurica Cesar, koji je u svom govoru istaknuo važnost očuvanja baštine i sjećanja na velike projekte poput izgradnje objekata za Zimsku olimpijadu 1984. godine u Sarajevu. Naglasio je da je ova izložba od iznimnog značaja za Međimurje, jer prikazuje doprinos lokalnih građevinara svjetskom sportskom događaju.

Nakon ravnatelja Cesara, prisutnima se obratila direktorica Historijskog arhiva Sarajevo, Ismeta Džigal-Berkovac. U svom govoru istaknula je zajedničke napore i suradnju između Sarajeva i Čakovca tijekom priprema za ZOI ’84 te važnost arhivske građe u očuvanju tih sjećanja. Pohvalila je inicijativu za organizaciju ove izložbe, koja simbolizira zajedništvo i prijateljstvo dvaju gradova.

Arhivski savjetnik Historijskog arhiva Sarajevo, Haris Zaimović, podsjetio je prisutne na izazove s kojima su se suočavali graditelji i organizatori Olimpijade te na inovacije i trud uložen u realizaciju projekta. Naglasio je da je ZOI ’84 bio događaj koji je promijenio Sarajevo i ostavio trajni pečat na grad.

Autor izložbe, arhivist iz Državnog arhiva za Međimurje Igor Mekota, detaljno je predstavio postav izložbe. Kroz niz fotografija, dokumenata i osobnih priča radnika prikazao je kako je izgledala izgradnja ključnih objekata za Olimpijadu, među kojima su hoteli, sportske dvorane i drugi infrastrukturni projekti.

Na kraju, Josip Haman, nekadašnji zamjenik direktora Građevnog kombinata Međimurje iz Čakovca, podijelio je svoja sjećanja i anegdote iz vremena priprema i izgradnje objekata za ZOI. Njegovo izlaganje dočaralo je atmosferu tog razdoblja, ističući ponos i predanost svih uključenih u ovaj grandiozni projekt. Među brojnim prisutnima bilo je i mnogo nekadašnjih djelatnika GK Međimurja, koji su se prisjetili tih vremena i doprinosili dodatnim pričama i uspomenama na slavne dane izgradnje ZOI ’84. Izložba “Kako smo gradili ZOI ’84 – GK Međimurje” te “12 dana kada smo bili centar svijeta – 40 godina od XIV. ZOI u Sarajevu” bit će otvorena za posjetitelje do 30. listopada 2024. godine, pružajući jedinstven uvid u povijest i značaj jednog od najvećih sportskih događaja na ovim prostorima. Posjetitelji će imati priliku vidjeti bogatu arhivsku građu, fotografije, nacrte i osobne priče koje oživljavaju uspomene na nezaboravne dane kada je Sarajevo bilo centar svijeta.” (izvor: https://dram.hr/kako-smo-gradili-zoi84-gk-medimurje-12-dana-kada-smo-bili-centar-svijeta/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR22tZdMAtijUioO1wbuP7RpToqvupAlEmXU_clN5TzdwhizgIB36Pcbmac_aem_AaQ0ffG-AO5dAKkDVEOhIRgNHuxuLw4Z0eNYgOJksiuNp5tCojWCxKjNtUmp-xseyB-pLiOQmem3LSBDv7YOFt_G

JU Historijski arhiv Sarajevo srdačno se zahvaljuje na pozivu za ovo gostovanje i zajdničko predstavljanje bogatstva naših arhivskih fondova koji svjedoče o zajedničkoj prošlosti!

Foto: Državni arhiv za Međimurje

Bookmark the permalink.

Comments are closed.