Formalizirana saradnja s Ljubljanom i Beogradom i otvorena izložba autora iz Budimpešte

IMG_0222U okviru obilježavanja manifestacije „Sedmica arhivā – Međunarodni dan arhivā (9. juni) Historijski arhiv Sarajevo danas je potpisao Deklaraciju o saradnji s Zgodovinskim arhivom Ljubljana, te Sporazum o saradnji s Istorijskim arhivom Beograda. Potpisnici ovih značajnih dokumenata su Bojan Cvelfar, direktor Zgodovinskog arhiva Ljubljana, mr. Dragan Gačić, direktor Istorijskog arhiva Beograda, i Haris Zaimović, direktor Historijskog arhiva Sarajevo.

Time su pomenuti arhivi izrazili želju i potrebu da formaliziraju saradnju na području arhivske nauke i pomoćnih historijskih nauka. Područje saradnje obuhvata istraživanje arhivske građe, razmjenu reprodukovane arhivske građe, razmjenu arhivskih stručnjaka, stručne literature i iskustva, kao i organizovanje i realizaciju zajedničkih projekata. Potpisnici su se obavezali da će omogućiti i olakšati istraživanje arhivskih fondova i zbirki kao i uvid u informativna sredstva od interesa za svaku stranu potpisnicu s ciljem da dopune i obogate svoje fondove i zbirke. Također će vršiti razmjenu sopstvenih publikacija, zbornika dokumenata, stručne i naučne literature iz arhivske djelatnosti i raditi na projektima zajedničkih izdanja arhivskih dokumenata.

Nakon potpisivanja Deklaracije i protokola o saradnji, uslijedilo je otvaranje izložbe Arhiva Grada Budimpešte „Neorenesansna arhitektura Budimpešte“, a otvorio ju je zamjenik gradonačelnika Miroslav Živanović. Autori izložbe su Tamás Csáki i Violetta Hidvegi.

Na panoima su prikazane najljepše neorenesansne građevine glavnog grada Mađarske, koje i danas krase njegove centralne kvartove.

U Mađarskoj je 2008. proglašena godinom renesanse, pa je tim povodom u Arhivu glavnog grada Mađarske otvorena izložba planova i projekata neorenesansnih građevina u tom gradu. U centralnim kvartovima Budimpešte su do danas sačuvane impozantne građevine koje nose karakteristične forme italijanske, njemačke, dijelom i francuske renesanse, te su postale dio istorije grada. U današnjoj Budimpešti možemo ih sresti na svakom koraku.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.