Bihać: U proces sukcesije arhivske građe bivše Jugoslavije uključiti visoke predstavnike

U Bihaću se 10. i 11. maja 2012. godine održavala Međunarodna konferencija arhivista Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Vojvodine na temu „Sukcesija arhivske građe bivše Jugoslavije“. U nekoliko referata koji su tom prilikom izloženi bilo je govora o iskustvima koja su pojedini arhivisti, istoričari i drugi doživjeli prilikom istraživanja arhivske građe koja se nalazi u pojedinim arhivima, te o koracima koji bi se trebali poduzeti ka što boljoj saradnji.

Zaključci koji su ovom prilikom doneseni poslat će se pregovaračkim timovima na državnoj razini, odnosno visokim predstavnicima za sukcesiju kako bi oni poduzeli odgovarajuće mjere ka što bržem odvijanju ovog procesa. Napomenimo da se Sporazum o pitanjima sukcesije bivše Jugoslavije zaključio 29. juna 2001. godine u Beču, te da je stupio na snagu 2. juna 2004., nakon njegove ratifikacije od strane svih država sukcesora. Prema Aneksu D kojim se reguliše sukcesija arhivske građe do sada nije urađeno puno toga.

Druga tema Konferencije bila je „Menadžent i marketing u arhivskim institucijama“.

Iz Historijskog arhiva Sarajevo prisutni su bili direktor Haris Zaimović, savjetnik Sejdalija Gušić i arhivisti Almira Alibašić i Ismeta Džigal Berkovac.

Domaćin Konferencije bio je Arhiv Unsko-sanskog kantona, a organizatori Arhivističko udruženje BiH, Hrvatsko arhivističko društvo i Arhivsko društvo Slovenije.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.