U okviru manifestacije “Dani Sejfulah ef. Prohe” u Konjicu otvorena izložba “Rukopisi Kur′ana”

Hafiz Harun ef. Efendić, glavni imam Medžlisa IZ Konjic otvorio je izložbu “Rukopisi Kur′ana”, čiji su autori Sejdalija Gušić i Atif Mušinović iz Historijskog arhiva Sarajevo te Huso Popara iz Gazi Husrev-begove biblioteke u Zavičajnom muzeju Konjic. Izuzev autora, ispred Arhiva otvaranju izložbe prisustvovao je i direktor Haris Zaimović.

Izložba je otvorena u okviru Pete tradicionalne kulturno-obrazovne manifestacije “Dani Sejfulaha ef. Prohe” u organizaciji KUU “Sejfulah” i Centra za kulturu Narodnog univerziteta Konjic.

U kulturno-umjetničkom programu učestvovao je Latif Močević i hor Medžlisa Islamske zajednice.

Sejfulah ef. Proho rodio se u Konjicu 1859. godine, gdje je završio osnovno obrazovanje, u Sarajevu završava Gazi Husrev-begovu medresu, da bi početkom 1882. godine stigao u Istanbul i završio studije i ostao sve do 1894. godine. Vratio se u Konjic i radio kao vjeroučitelj i upravitelj u konjičkom muškom mektebu. Prvi je konjički student, muderiz i pjesnik. Umro je 1932. godine u Sarajevu, u kojem je radio kao profesor u Šerijatskoj sudačkoj školi. Ukopan je na mezarju Grlića brdo, iznad Kovača. Na arapskom, turskom i bosanskom jeziku napisao je 35 djela i spada među posljednje bh. pisce na orijentalnim jezicima.

Eksponati za izložbu odabrani su iz Zbirke orijentalnih rukopisa koju čuva Historijski arhiv Sarajevo.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.