Ministar Dubravko Lovrenović, Dino Konaković i Izudin Bajrović posjetili Arhiv

Ministar kulture i sporta Vlade Kantona Sarajevo Dubravko Lovrenović, predsjednik Komisije za kulturu i sport Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, član Komisije Izudin Bajrović, te Munib Buljina, direktor Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo, obišli su depo-prostor Historijskog arhiva Sarajevo u ulici Čadordžina broj 90 na Vrbanjuši u srijedu, 26. septembra 2012. godine.

Haris Zaimović, direktor Historijskog arhiva Sarajevo, upoznao je delegaciju sa stanjem zgrade koja je od vitalnog nacionalnog interesa. Zaključeno je da će se iznaći rješenja o obnovi objekta, koji je u jako lošem stanju.

Ovaj objekat je kroz Separat za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa za Regulacioni plan „Logavina“, rađenog od strane Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo, valoriziran kao objekat materijalne i nematerijalne baštine tj. arhitektonske, ambijentalne i dokumentarno-historijske vrijednosti. Mjere zaštite koje se predviđaju za ovaj objekat podrazumijevaju radove tekućeg održavanja, restauracije, rekonstrukcije i revitalizacije.

Podsjetimo da je 228 fondova i zbirki koje u svojim depoima čuva Historijski arhiv Sarajevo 9. septembra 2009. godine proglašeno nacionalnim spomenikom BiH – pokretno dobro. To podrazumijeva da se važećim zakonskim odredbama moraju osigurati pravne, naučne, tehničke, administrativne i finansijske mjere za zaštitu, konzervaciju, restauraciju i prezentaciju nacionalnog spomenika. S ciljem trajne zaštite nacionalnog spomenika moraju se adaptirati postojeći depoi u skladu s međunarodnim arhivskim standardima što podrazumijeva:

  • nabavku arhivske opreme (arhivske ormare, arhivske stalaže, kolica za premještanje arhivske građe),
  • osiguravanje odgovarajućih uvjeta za očuvanje arhivske građe kako bi se spriječilo daljnje oštećenje, odnosno osiguravanje uvjeta i sredstava za konzervatorsko-restauratorske radove na arhivskoj i bibliotečkoj građi,
  • osnivanje i opremanje laboratorija za konverzaciju i restauraciju arhivske građe,
  • osnivanje i opremanje tzv. trezor sobe za pohranjivanje najreprezentativnije arhivske i bibliotečke građe,
  • digitalizacija i mikrofilmovanje arhivske i bibliotečke građe,
  • hibridno arhiviranje,
  • izradu sistema klimatizacije koji će osigurati optimalnu količinu vlažnosti 850 do 60 %) i temperature zraka (16° do 22°C) u prostorijama u kojima se čuva arhivska i bibliotečka građa,
  • izradu videonadzora i sistema protivpožarne zaštite, te
  • izradu plana za trajni smještaj arhivskih fondova i zbirki.
Bookmark the permalink.

Comments are closed.