Na 25. savjetovanju “Arhivska praksa 2012” u Tuzli i predavači iz Historijskog arhiva Sarajevo

U organizaciji Arhiva Tuzlanskog kantona i Duštva arhivskih zaposlenika TK u Tuzli je završeno jubilarno 25. savjetovanje “Arhivska praksa 2012”, na kojem su učešće uzeli i djelatnici Historijskog arhiva Sarajevo (Haris Zaimović, direktor, Sejdalija Gušić, Almira Alibašić Fideler, Milena Gašić, Omer Bajić, Amela Bedaković i Elma Dervišbegović).

Ovaj tradicionalni, međunarodni, renomirani skup koji okuplja arhivske stručnjake, historičare i informatičare iz 15 evropskih zemalja, među kojima su Austrija, Švicarska, Italija, Slovenija, Slovačka, Češka, Mađarska, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Albanija, Bosna i Hercegovina i druge, održavao se u hotelu “Tuzla” 27. i 28. septembra. Na Savjetovanju je podneseno više od 50 stručnih i naučnih radova iz oblasti arhivistike, historiografije i informatike.

Referate za ovo Savjetovanje, a koji su objavljeni u “Arhivskoj praksi 2012” napisali su uposlenici Historijskog arhiva Sarajevo:

  • Obrazovan arhivski kadar kao neophodan preduslov za uspjeh arhivske struke – slučaj u Bosni i Hercegovini, Almira Alibašić Fideler
  • Stručna zvanja u arhivskoj djelatnosti i primjena Bolonjskog procesa visokog obrazovanja, Džemila Čekić
  • Arhivska struka u Bosni i Hercegovini (o edukaciji kadra i stručnim zvanjima), Milena Gašić
  • Redizajn web stranice Historijskog arhiva Sarajevo u svrhu bolje razmjene podataka preko internet mreže, Ismeta Džigal Berkovac, Armen Bukvić
  • Najvažnija sporedna djelatnost arhiva – rad sa strankama, Amela Bedaković i
  • Časopis “Vatan” kao historijski izvor (1884.-1897.), Elma Dervišbegović.

Oko 300 učesnika moglo je vidjeti i izložbu “25 godina Arhivske prakse u Tuzli” kojom je predstavljen 25-godišnji rad, kao i promociju arhivskih časopisa i publikacija, te prezentaciju savremene arhivske i informatičke opreme.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.