Historijski arhiv Sarajevo i Mediacentar Sarajevo potpisali Memorandum o saradnji

logo media-centarHistorijski arhiv Sarajevo i Mediacentar Sarajevo potpisali su Memorandum o saradnji koji se temelji na želji i interesu za saradnjom na planu očuvanja pokretne kulturne baštine Bosne i Hercegovine. Memorandum su u ime Historijskog arhiva Sarajevo potpisali direktor Haris Zaimović, a u ime Mediacentra Sarajevo direktor Borislav Kontić.

Zaključivanje Memoranduma uslijedilo je nakon što su spomenute institucije izrazile želju za formalizacijom saradnje na području arhivske djelatnosti, koja se odnosi na unapređenje očuvanja pokretne kulturne baštine Bosne i Hercegovine, razmjeni pozitivnih iskustava, poboljšanju dostupnosti digitalizirane građe i razmjeni ideja između institucija u tom pogledu.

logo-maliMediacentar Sarajevo i Historijski arhiv Sarajevo organizirat će zajedničke seminare i stručne konferencije iz okvira očuvanja, prezentacije i promocije kulturne baštine Bosne i Hercegovine. Surađivat će na planu zaštite, obradi i korištenju arhivske građe i digitaliziranju iste, te automatskoj obradi podataka u arhivima.

Mediacentar Sarajevo i Historijski arhiv Sarajevo obavezali su se da će surađivati u svrhu popune i kompletiranja svojih fondova i zbirki novim izvorima. U tu svrhu već su zaključili Ugovor o deponovanju koji se odnosi na ustupanje štampanih medija: Oslobođenje, Dnevni avaz, Feral Tribune, Dani i dr. koji su vlasništvo Mediacentra a koji će ih ustupiti na daljnje čuvanje i upravljanje Historijskom arhivu u skladu sa zakonskim propisima koji se odnose na ovu oblast, po međunarodnim arhivskim standardima.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.