Admir Nezirović na Konferenciji o naslijeđu holokausta u Zagrebu

Admir Nezirović, viši arhivist i rukovodilac Odsjeka za smještaj, korištenje i tehničku zaštitu arhivske građe i knjižnog fonda Historijskog arhiva Sarajevo, boravit će u Zagrebu od 10. do 15. marta 2013. godine, gdje će se održati radionica The Provenance Research Training Program (PRTP) koju pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske organiziraju European Shoah Legacy Institute, Hrvatski državni arhiv i Muzejski dokumentacijski centar.

Tema Radionice se tematski nastavlja na Prašku konferenciju o naslijeđu holokausta iz juna 2009. Riječ je o istraživanjima porijekla kulturnih dobara i njihove pljačke tokom Drugog svjetskog rata.

Ova stručna edukacija sastoji se od istraživanja složene i široke teme porijekla umjetničkih djela židovske umjetnosti i druge kulturne baštine koju su oteli nacisti. Edukacija je na naprednoj razini, namijenjena sadašnjim i budućim međunarodnim stručnjacima koji se bave pitanjima kulturne pljačke u vrijeme Trećeg Reicha, holokausta i drugog svjetskog rata.

U okviru edukacije svake se godine organiziraju jednosedmične radionice na kojima se dobiva širok uvid u historiju pljačke u kulturi (njenog razvoja i provođenja), obuka iz metodologije s naglaskom na specijalizirana istraživanja u javnim i privatnim arhivima, daje se pregled nacionalnih i međunarodnih pravnih pojmova i instrumenata, iznose političke, moralne i etičke dvojbe te principi i strategije povrata ukradenog. Osim što program nudi obuku i iscrpne informacije iz navedenih područja, njegov je dodatni cilj uspostaviti međunarodne mreže istraživača koji se bave porijeklom kulturne baštine i stručnjaka iz vezanih područja.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.