Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi posjetio izložbu Popis stanovništva u Sarajevu 1910.

renzo daviddiDr. Renzo Daviddi, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, danas (19.12.2012.) je posjetio izložbu “Popis stanivništva u Sarajevu 1910. godine”, koju je Historijski arhiv Sarajevo priredio u povodu Dana arhivâ i arhivske službe u Bosni i Hercegovini. O detaljima izložbe postavljene prošle sedmice u Brusa bezistanu, dr. Daviddi-a izvijestili su direktor Arhiva Haris Zaimović i autorica Almira Alibašić Fideler.

Izložba “Popis stanovništva u Sarajevu 1910.” prezentirana je javnosti po drugi put, prva postavka je bila prošle godine u isto vrijeme. Razlozi zbog kojih smo se odlučili da je ponovimo jesu velika zainteresiranost javnosti, kao i aktuelnost same teme popisa stanovništva u sadašnjem trenutku u Bosni i Hercegovini.

dsc_0078 aTo je i bio povod da dr. Daviddi u Brusa bezistanu organizira i konferenciju za novinare na kojoj je, između ostalog, rekao da popis stanovništva u BiH treba da bude urađen slijedeće godine, ali je EUROSTAT u novom izvještaju preporučio da popis bude odgođen za šest mjeseci, odnosno, da umjesto u aprilu bude održan u oktobru 2013.

dsc_0089Dr. Daviddi je istakao da se radi o preprekama tehničke prirode koje bi trebale biti riješene i da se popis stanovništva u BiH koji je od fundamentalne važnosti za sve aspekte života u ovoj zemlji, treba uraditi na osnovu međunarodnih standarda, standarda EU i UN-a.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.