Predstavljena druga knjiga rukopisa Laure Papo Bohorete

img_20161130_190430-ddIzdanje druge knjiga rukopisa jevrejske spisateljice i dramaturginje Laure Papo Bohorete, predstavljeno je sinoć u Sarajevu, na Akademiji nauka i umjetnosti BiH.

Profesor Sarajevskog univerziteta u penziji i jedan od samo dva govornika jevrejsko-španskog jezika u cijeloj Bosni i Hercegovini David Kamhi za Bohoretu je kazao da je “rudnik zlata”, koji naša publika ne poznaje zbog jezičke barijere.

Međutim, istakao je da  ono što je do sada prevedeno, predstavlja “vrh poezije, dramaturgije i svega što je ona napisala”.

Kako je rekao, Bohoreta je bila poznata u kulturnim krugovima tog doba i jedan od inicijatora da se jevrejsko-španski jezik piše fonetski, odnosno da se piše kao što se govori.

Kamhi je također naglasio da bi ovaj jezik koji je u izumiranju, trebao naći svoje mjesto na Filozofskom fakultetu i da bi trebao biti proučavan na katedri španskog jezika bar dva semestra, kako se ne bi potpuno izgubio.

Direktor Historijskog arhiva Sarajevo Fuad Ohranović pojasnio je da je Historijskom arhivu u izdavanju rukopisa pomogla Ambasada Španije u BiH te da ovo izdanje uključuje njene tri drame.

Dodao je da je izdavanje rukopisa tek prva faza te da bi druga faza bila prevođenje njenih radova na bosanski jezik.

Ohranović je naglasio da Bohoretina djela, osim toga što imaju književnu vrijednost, predstavljaju i izvor za historiju Jevreja u prvoj polovini 20. vijeka, ali i za historiju Sarajeva u tom periodu.

Voditelj Kulturne kancelarije u Ambasadi Španije u BiH Zlatko Sarić napomenuo je da je ova ambasada počela sa obilježavanjem 450 godina od dolaska Jevreja sefarda u BiH te da su tim povodom počeli sa izdavanjem i kompletiranjem djela Bohorete.

Izdavanje su podijelili u tri dijela, počevši od prošle godine, ove godine bit će izdat drugi dio njenih rukopisa, a završit će naredne godine.

Sarić je istakao da Bohoretina djela imaju veliki značaj jer su unikatna te da pokušavaju oživiti njenu arhivsku građu i približiti je širim masama.

Laura Papo Bohoreta, rođena 15. marta 1891. godine u Sarajevu, bila je velika spisateljica, dramaturginja, skupljačica sefardskoga folklornog blaga te veliki borac za ženska prava. Potiče iz siromašne jevreske porodice Jude i Estere Levi, kao prvo od njihovo sedmero djece. Bohoreta je živjela za druge, promicala je ideje koje nam se i danas čine naprednima, a umrla je sama, skrivena u bolnici katoličkih sestara milosrdnica 1942. godine.

(federalna.ba/Fena)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.