Izložba “Iz sehare starog Sarajeva” za Dan državnosti BiH

img_20161124_131316Izložba fotografija iz fondova i zbirki Historijskog arhiva Sarajevo “Iz sehare starog Sarajeva” i izložba umjetničkih slika iz fundusa Muzeja Sarajeva – “Mostovi Sarajeva”, svečano su otvorene 24. novembra/studenog 2016. godine u Brusa-bezistanu.

Izložbu su svečano otvorili direktor Muzeja Sarajevo Mirsad Avdić i direktor Historijskog arhiva Sarajevo Fuad Ohranović. Cilj izložbe je, kako je rečeno, da probudi sjećanja na zaboravljeno Sarajevo, zaboravljena vremena, te na grad u kojem su njegovi građani iz generacije u generaciju koračali mahalama, sokacima i ulicama.

Prema riječima višeg arhiviste Historijskog arhiva Sarajevo i autora izložbe, Harisa Zaimovića, izložba nije imala pretenzije da bude historijski ili stručni urbanistički prikaz razvoja grada, ili da se bavi historijskim datumima, događajima i ljudima vezanim za ovaj grad.

– Naša je želja da kroz fotografije i razglednice iz naših zbirki gledaoca odvedemo u jedno sjetno putovanje prošlim vremenima Sarajeva, da kao kroz izmaglicu sanjari, dokono šetajući Sarajevom i sjetno prizivajući svoje djetinjstvo i mladost, prisjećajući se nekih poznatih lica i mjesta – kazao je Zaimović.

Za posjetitelje će izložba biti otvorena narednih sedam dana.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.