Haris Zaimović posjetio Arhiv u Kelnu

Direktor Historijskog arhiva Sarajevo Haris Zaimović posjetio je 20. novembra/studenog 2012. godine Historijski arhiv grada Kelna (Njemačka) gdje se susreo s direktoricom Arhiva Bettinom Schmidt – Czaia. Razgovaralo se o iskustvima kroz koja je prošao Historijski arhiv grada Kelna nakon što je 3. marta/ožujka 2009. godine u 13.58 sati došlo do urušavanja kompletnog objekta Arhiva zajedno s još nekim zgradama u istoj ulici.

Do urušavanja je došlo u toku izvođenja podzemnih radova i iskopavanja tla za potrebe podzemne željeznice. Tom prilikom urušila se i u zemlju propala cijela zgrada Arhiva (šest spratova) s kompletnom arhivskom građom. To je bila katastrofa nezapamćenih razmjera ali ujedno i najveća akcija spašavanja vrijednog kulturno-historijskog gradiva ikada izvedena u evropskoj i njemačkoj historiji. Direktorica Schmidt-Czaia iznijela je neke detalje u vezi s cjelokupnim dugoročnim projektom spašavanja arhivske građe i materijala.

Bilo je riječi o projektu “Digitalni arhiv Historijskog arhiva grada Kelna” koji je započeo nakon što je počelo spašavanje arhivskog materijala poslije urušavanja Arhiva.

Razgovaralo se također o situaciji u oblasti kulturne i arhivske djelatnosti u Bosni i Hercegovini i u Sarajevu. Zaključeno je da oba arhiva imaju mnogo toga zajedničkog te da je moguće da se u narednim godinama razvije i neka vrsta stručne i kulturne saradnje.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.