U Parizu završena konferencija “Mjesto i uloga arhivista i arhiva u našem društvu”

_DSC3416U Parizu (Francuska) je od 11. do 16. novembra / studenog 2012. godine održana međunarodna arhivistička konferencija te seminar pod nazivom “The place of archivists and the role of archives in the society of today and tomorow “/ Mjesto i uloga arhivista i arhiva u našem društvu – danas i sutra.

Konferenciju su organizirali Ministarstvo kulture i medija Republike Francuske (direktorat za kulturno-historijsku baštinu: Odjel za naučno- tehničku obuku) u saradnji sa organizacijom Kuća svjetske kulture / Maison des cultures du Monde.

maison-des-cultures-du-monde-31785Konferencija je održana u Nacionalnom arhivu Republike Francuske i u Muzeju velikog rata. Na konferenciji su učestvovali arhivisti iz 18 evropskih zemalja: Belgije, Bosne i Hercegovine, Česke Republike, Francuske, Italije, Litvanije, Mađarske, Njemačke, Poljske, Portugala, Rumunije, Rusije, Slovačke, Slovenije, Španije, Svicarske, Ujedinjenog Kraljevstva te Ukrajine. Bosnu i Hercegovinu predstavljao je direktor Historijskog arhiva Sarajevo Haris Zaimović. Na konferenciji su učestvovali također i predstavnici UNESKO-a, Međunarodnog arhivskog vijeća (ICA-e) i drugih međunarodnih i francuskih organizacija i institucija.

119Izlagani su referati, analize i prezentacije na teme: uloga arhivista prema stvaraocima i javnom sektoru, arhivi – demokratija, ljudska prava i upravljanje, arhivi i kolektivno pamćenje – educiranje građana, arhivi i druge baštinske institucije (muzeji, biblioteke, dokumentacijski centri, audio-vizuelna baština i dr.), arhivi i arhivska publika / posjetitelji, novi korisnici, nova društvena potraživanja, internet i društvene mreže.

Učesnici su imali priliku vidjeti staru i novu građu Nacionalnog arhiva Francuske te novi objekat Muzeja velikog rata / Musee de la grande Guerre.

Na konferenciji su predstavljeni određeni aktualni programi i projekti koji se odvijaju u Francuskoj i drugim evropskim zemljama, ali također i poteškoće i prepreke s kojim se arhivi u svim evropskim zemljama susreću. Tražila su se zajednička ili pojedinačna rješenja na određeni broj problema te koje su mogućnosti da se kroz iskustva drugih iznalaze nove ideje i programi.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.