U Art kući sevdaha promovirane “Nove kajde za stare sevdalinke Mustafe Mulalića”

sevdalin a

Promocija izdanja “Nove kajde za stare sevdalinke Mustafe Mulalića” kojeg je priredio Sejdalija Gušić održana je danas (9. maj 2013. godine) u Art kući sevdaha u Sarajevu. Publikacija je priređena u povodu obilježavanja 65 godina postojanja i rada JU Historijski arhiv Sarajevo, Dana Kantona Sarajevo i Dana Evrope.

Na promociji, koju je na sazu uz vokalnu interpretaciju sevdalinki pratio Avdo Lemeš, su govorili Amra Madžarević, direktorica Muzeja Sarajevo, Haris Zaimović, direktor Historijskog arhiva Sarajevo, te autor publikacije Sejdalija Gušić.

Historijski arhiv Sarajevo u svojim fondovima i zbirkama (preko 9000 dužnih metara arhivske građe) privilegirano čuva povijest Sarajeva i Bosne i Hercegovine od XV do XX stoljeća. Jedan od značajnijih fondova, u svakom slučaju, je i fond Mustafe Mulalića. Fond je formiran u periodu od 1960. do 1978. godine. Nastao je otkupom ili poklonom direktno od Mustafe Mulalića o čemu postoji uredno vođena dokumentacija u arhivi Historijskog arhiva Sarajevo.

kajde 2 U toku je detaljna arhivistička obrada fonda, a do danas je urađen sumarni inventar. Sama struktura fonda nam otkriva mnogostruku ličnost njegova tvorca, šarolikost njegovih interesovanja i preokupacija pogotovo u periodu nakon izlaska iz zatvora kada je sklonjen iz javnog života. Moguće da je to razlog da se radi, uglavnom, o njegovim neobjavljenim rukopisima (kucanim na mašini, sa nalijepljenim fotografijama i ukoričenim u jednom ili dva primjerka). Među najzanimljivijim, od preko 40 arhivskih jedinica, svakako je 10 knjiga pod naslovom Jugoslovenska narodna pjesma i svirka, fotografije Visokog i Foče, Šifranto – pismo za opšte svrhe pismenosti (1 knjiga), Hronika Drugog svjetskog rata iz aspekta mojih doživljaja i rasuđivanja, Epika Bosanske krajine itd. Šest sveski Nove kajde za stare sevdalinke koje objavljujemo, preuzeto je u Arhiv 11.01.1978. godine i zavedeno u Knjizi ulaznog inventara pod rednim brojem 461. Sve sveske su dimenzija 22×16 cm, uvezene i ukoričene kao obične školske sveske.

Tekstovi sevdalinki kucani su pisaćom mašinom, a notne zapise je sam autor radio na utisnutim šablonima. Na nekim teksovima sevdalinki sam autor je radio određene korekcije ili ispravke olovkom ili flomasterom. Svih šest sveski, koje sadrže ukupno 141 pjesmu sa notnim zapisima, donosimo kao skenirane dokumente, dakle kao originalne dokumente što jeste jedna od osnovnih funkcija Arhiva. Za bolje razumijevanje značaja samih Sveski, ali i rada i djelovanja Mustafe Mulalića, u knjizi su prikazane i dvije studije uvaženih dr. Aiše Softić i dr. Tamare Karača Beljak, koje su napisane još 2008. godine kada se krenulo u projekat pripreme za objavljivanje Sveski.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.