U Parizu otvorena izložba “Historija slavenskih glavnih gradova kroz arhivski materijal”

U izložbenoj galeriji zgrade UNESCO-a u Parizu (Francuska) u ponedjeljak, 6. maja/svibnja 2013. godine otvorena je međunarodna izložba pod nazivom Slavenski glavni gradovi u 2D: Historija slavenskih glavnih gradova kroz arhivski materijal / Slavic Capitals in 2D: History of Slavic Capitals Through the Archival Materials. Pokrovitelji izložbe su Forum Slavenskih kultura sa sjedištem u Ljubljani, UNESCO te gradski arhivi 12 slavenskih glavnih gradova: Moskva, Minsk, Varšava, Prag, Bratislava, Ljubljana, Zagreb, Sarajevo, Cetinje, Beograd, Skoplje i Sofija.

slavic_capitalsSvaki glavni grad predstavio je najznačajnije momente iz svoje historije na četiri panoa te također na deset stranica Kataloga koji prati ovu izložbu. Legende i tekstovi izložbenih panoa i Kataloga pisani su zvaničnim jezikom iz zemlje učesnice i na engleskom.

Historijski arhiv Sarajevo predstavio je naš glavni grad Sarajevo kao i državu Bosnu i Hercegovinu. Otvaranju izložbe prisustvovali su i obratili se predstavnici UNESCO-a, Međunarodne fondacije Foruma slavenskih kultura, Međunarodne arhivističke asocijacije te predstavnici ambasada zemalja učesnica ove izložbe.

Izložba će biti otvorena do 16. maja /svibnja ove godine gdje se poslije seli u Ljubljanu, a potom će gostovati u svim slavenskim prijestolnicama. Termini gostovanja bit će naknadno utvrđeni.

Izložba je rezultat dobre međunarodne saradnje arhivskih ustanova u regiji te želja da se promoviraju vrijednosti i značaj baštinskih i arhivskih ustanova i djelatnosti. Značajno je istaći da su svi gradski arhivi kroz izložbeni materijal predstavili i promovirali i druge značajne baštinske ustanove u svojoj zemlji koje čuvaju te osvjetljavaju našu prošlost ali i budućnost.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.