Izložbe, knjige i Dan otvorenih vrata

Međunarodni dan arhivâ

IZLOŽBE, KNJIGE I DAN OTVORENIH VRATA

Ideja o obilježavanju Međunarodnog dana arhivâ rođena je početkom ovog stoljeća, kada je na XV kongresu u Beču usvojena rezolucija o osnivanju Međunarodnog dana arhivâ, koji bi se održavao svake godine 9. lipnja, na dan osnutka Međunarodnog arhivskog vijeća (ICA, međunarodna nevladina organizacija osnovana 1948. uz potporu UNESCO-a, s ciljem jačanja suradnje između arhivskih institucija širom svijeta i unapređenja njihovih aktivnosti na očuvanju i zaštiti arhivske i registraturne građe, te osiguranja uvjeta za njeno korištenje).

Prvi put Međunarodni dan arhivâ obilježen je 2008. a obilježavanju tog dana velikoj svjetskoj obitelji arhivâ pridružili su se i arhivi u BiH 2010. godine.

ZNAČAJ ARHIVSKE GRAĐE

Za ovaj dan se navodi da je on “prilika kada arhivi u svijetu javnost upoznaju sa svojom stručnom, kulturnom, znanstvenom, upravnom i uslužnom djelatnošću, kao i s vrijednim povijesnim izvorima o kojima skrbe”.

Odnosno, to je dan koji pruža priliku arhivistima svijeta da promoviraju značaj arhivske i registraturne građe u svojim zemljama. To je dan koji treba da “bude prilika da se ubijede donosioci ključnih odluka da je efikasna zaštita i čuvanje arhivske građe jedan od osnovnih preduvjeta za dobro upravljanje, transparentnost i odgovornost. On je i prilika da se naglasi značaj očuvanja arhivske građe kao kolektivne memorije nacije i društva, ali i da ohrabri javnost i pojedince, koji ranije nisu imali priliku, da prvi put konsultuju i koriste arhivsku građu…”, navedeno je u Deklaraciji ICA-e iz 2008.

Prigodne programe povodom obilježavanja ovog značajnog dana priredio je i Historijski arhiv Sarajevo, a među njih spada i jučer otvorena izložba “Slavenski glavni gradovi u 2D” u Umjetničkoj galeriji BiH (radi se o međunarodnom projektu arhiva glavnih gradova slavenskih zemalja na kojoj je prezentirana, na po četiri panoa, historija tih gradova, a i sami su gradovi predstavljeni kroz arhivsku građu. Odnosno, riječ je o izložbi koaj je prošle godine otvorena 9. lipnja u Parizu u sjedištu UNESCO-a i može se pogledati do 19. lipnja.

Danas će u sklopu “Dana otvorenih vrata” u Historijskom arhivu Sarajevo biti upriličeno predstavljanje njegova rada, izdavačke i izložbene djelatnosti i to od 10-20 sati, a sutra će u 12 sati arhiv posjetiti učenici Gimnazije “Obala” i tom će prigodom dobiti više informacija, kao i saznanja o značaju Arhiva i građe koju arhiv čuva.

Obilježavanje Međunarodnog dana arhivâ Historijski arhiv Sarajevo će završiti prigodnim programom u nedjelju, 15. lipnja, u 19:30 sati, kada će na starom gradu Travniku biti predstavljena knjiga “Ljetno putovanje u Bosnu princa Muhameda Ali-paše”, u prijevodu Hane Younis, a dešava se u suradnji sa Zavičajnim muzejom u Travniku.

Uposlenicima Arhiva BiH obilježavanje jučerašnjeg dana proteklo je radno (na spašavanju građe), a od direktora Dušana Vržine saznajemo da Arhiv BiH, Arhivističko udruženje BiH i Hrvatski državni arhiv rade na međunarodnom arhivističkom projektu ICARUS.

60 GODINA RADA

Od v.d. direktora Arhiva Tuzlanskog kantona Selme Isić saznajemo da je prošle sedmice u sklopu održanog savjetovanja arhivskih radnika BiH u Mostaru (4-6. lipnja), izložba, na kojoj su tri arhiva obilježila 60 godina rada (Arhiv TK, Kantonalni arhiv Travnik i Arhiv HNŽ-a), bio i njihov doprinos obilježavanju Međunarodnog dana arhivâ.

Međunarodno arhivsko vijeće broji preko 1500 institucionalnih članova u 195 zemalja svijeta, a među njima su i Arhiv BiH (član “A” kategorije u kojoj su nacionalni arhivi), zatim Arhivističko udruženje BiH (član “B” kategorije u koju su svrstana nacionalna udruženja arhivista svijeta) i neki arhivi u kategoriji gradskih i regionalnih arhiva.

An. Š.
(Oslobođenje, utorak 10. juni/lipanj 2014., str. 28)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.