Delegacija Centra za islamske rukopise iz Velike Britanije posjetila Historijski arhiv Sarajeva

Delegacija Centra za islamske rukopise iz Velike Britanije posjetila je danas Historijski arhiv Sarajeva povodom Međunarodnog dana arhiva.

– Historijski arhiv Sarajeva posjeduje izuzetnu kolekciju rukopisa te rukopisne i dokumentarne građe iz osmanskog perioda, a razlog posjete je da oni vide u kakvom su stanju naši rukopisi. Inače, mi smo jedna od rijetkih institucija koja posjeduje ovakvu građu – kazao je Agenciji FENA direktor Historijskog arhiva Sarajevo Sejdalija Gušić.

alt

Naglasio je da u okviru orijentalne zbirke posjeduju oko 1.100 rukopisnih kodeksa s preko 1.600 rukopisnih djela koji potiču od 15. do 19. stoljeća, odnosno perioda kada se u BiH koristio osmanski jezik i arapsko pismo.

alt

Gušić ističe da u sklopu ovih zbirki posjeduju i više od 50 rukopisa koji su na bosanskom jeziku pisani arapskim pismom.

alt

Dodao je da su u proteklom periodu digitalizirali većinu tih rukopisa te ih objavili u dva kataloga rukopisa u skladu s naučnim standardima.

– U pripremi je i treći svezak tih kataloga da bi na određeni način zaokružili obradu tih rukopisnih knjiga te da bi bili dostupni široj naučnoj i kulturnoj javnosti za korištenje i dalju obradu – objasnio je.

alt

Gušić navodi da rukopisna zbirka obuhvata sve segmente naučnih oblasti iz tog perioda kao što su filozofija, matematika i astronomija te nauke o Kur’anu. Također, posjeduju i djela iz književnosti, odnosno proze i poezije.

– U narednom periodu pokušat ćemo da određene rukopise, koji svojom starošću i ljepotom zaslužuju, restauriramo i konzerviramo. Neki od naših rukopisnih knjiga spadaju u remek-djela kaligrafije koje ljubomorno čuvamo – kazao je.

Direktor Centra za islamske rukopise Velike Britanije Davidson MacLaren kazao je za Agenciju Fena da ovaj centar ima dva cilja, prvi je promocija islamske kulture rukopisa, a drugi podsticanje istraživanja koji se tiču islamskih rukopisa.

alt

– Naš upravni odbor se sastaje nekoliko puta godišnje u različitim dijelovima svijeta i sasvim je prirodno da smo za ovaj sastanak izabrali Sarajevo jer je ovaj grad prijestolnica islamske kulture u Evropi – kazao je.

Naglasio je da će pokušati uspostaviti komunikaciju s bh. institucijama koje se bave sličnim poslovima i koji posjeduju rukopisne zbirke.

– Također nam je cilj da vaše rukopise i saznanja o tim zbirkama kroz naše programe učinimo dostupnim široj javnosti – podvukao je.

alt

Pored Historijskog arhiva Sarajevo, predstavnici Centra za islamske rukopise posjetili su danas i Gazi Husrev-begovu biblioteku, Bošnjački institut, Orijentalni institut i Univerzitetsku biblioteku.

Sjedište ovog centra se nalazi u Cambridgu u Velikoj Britaniji, ali imaju 300 članova iz cijelog svijeta što ih čini međunarodnom organizacijom. (Vijesti.ba/Fena)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.