Internacionalni simpozij na Kosovu

Internacionalni simpozijum „Kosovo i Osmanska imperija u arhivskim dokumentima” održan je od 14. do 16. aprila u Prištini. Organizovali su ga Vlada Kosova i TIKA (Turkish international cooperation and development agency).

Sejdalija Gušić, direktor JU Historijski arhiv Sarajevo uzeo je učešće sa temom „Orijentalna zbirka Historijskog arhiva Sarajevo – Osnovne karakteristike i potrebe njene zaštite i naučne obrade”. Između ostalog, prezentiran je dio iz naše Orijentalne zbirke koji se odnosi na Kosovo.

Naime, u okviru fonda Hadži Sinanove tekije (najpoznatija sarajevska tekija kadirijskog derviškog tarikata) nalazi se dokument čija je signatura DS-8. Na osam stranica teksta na arapskom jeziku nalazi se hilafet-nama (diploma za šejhiluk), izdata šejhu Hadži Sinanove tekije u Sarajevu, šejhu Nasiru Misirliću, od strane šejha Hadži Kadri-efendije iz Mitrovice koji je bio muršid šejhu Nasiru Misirliću. Hilafet-nama navodi sve šejhove kadirijskog tarikata. U samom tekstu hilafet-name nije naveden tačan datum izdavanja ali na zadnjoj stranici nalaze se dva muhura-pečata šejha Hadži Kadri-efendije na kojima je utisnuta hidžretska 1332. godina (1913/14. godina gregorijanskog kalendara). Inače, u okviru dokumenata i rukopisa Orijentalne zbirke Historijskog arhiva Sarajevo svakako se nalazi još sličnih rukopisa i dokumenata što traži dodatno istraživanje.

Izuzev Gušića, simpoziju su prisustvovali i bh. arhivisti Mina Kujović (Arhiv BiH) i Izet Šabotić (direktor Tuzlanskog arhiva).

Bookmark the permalink.

Comments are closed.