Najava promocija izdanja – „MEMOARI Jelice Belović-Bernadzikowske (Ljube T. Daničić)“ izvan Bosne i Hercegovine

Zadovoljstvo nam je najaviti da će se promocije publikacije Memoari Jelice Belović Bernadžikowski (Ljube T. Daničić) u martu ove godine održati i izvan Bosne i Herecgovine. Tako su planirane četiri promocije tokom ovog mjeseca:

  • 5. mart 2024. godine u Varšavi (Instytut Slawistyki Zachodniej i Południowej UW),
  • 12. mart 2024. godine u Krakovu (Instytut Historii Uniwersytetu Jagiellońskiego),
  • 25. mart 2024. godine u Beogradu (Narodna biblioteka Srbije),
  • 26. mart 2024. godine u Novom Sadu (Gradska biblioteka u Novom Sadu).

Krajem prošle godine, u decembru JU Historijski arhiv Sarajevo u saradnji sa Institutom za historiju Univerziteta u Sarajevu promovirao je knjigu Memoari Jelice Belović Bernadžikowski (Ljube T. Daničić) čiji su urednici Enes S. Omerović (Institut za historiju Univerziteta u Sarajevu) i Tomas Jacek Lis (Jagelonski univerzitet iz Krakova u Poljskoj). Knjiga je nastala na temelju ličnog fonda Jelice Belović-Bernadzikowske koji se čuva u JU Historijski arhiv Sarajevo pod signaturnom oznakom HAS,O-BJ-86. Rezultat dvogodišnje saradnje ove tri uključene institucije je ovo izdanje, koje je obogatilo izdavački opus kako Instituta, tako i Arhiva, koji su zajednički pripremili publikovanje ovog izdanja. Štampanje knjige su podržali Jagelonski univerzitet iz Krakova u Poljskoj i Fondacija za izdavaštvo Sarajevo.

Memoari Jelice Belović Bernadzikowski predstavlja tekst rukopisa koji se već godinama čuva u Historijskom arhivu u Sarajevu, u okviru fonda Belović-Bernadzikowski Jelica, vremenskog raspona 1893.-1909. godine. Građa u fondu predstavlja samo jedan fragment iz inače bogatog stvaralačkog opusa Jelice Belović, a o čemu svakako više saznajemo iščitavajući njene memoare. Urednici su napravili transkripciju teksta od četiri stotine stranica, te cjelokupan tekst priredili za štampu. Knjiga je dodatno obogaćena nizom stručnih napomena koje su priložene na kraju teksta a u kojima su opisane manje poznate riječi, ličnosti ali i donijeti prevodi dijelova rukopisa koji su napisani na njemačkom, poljskom, mađarskom, engleskom, talijanskom, francuskom i latinskom jeziku.

Jelica Belović – Bernadzikowska je bila učiteljica, etnologinja, književnica i novinarka, koja je živjela i djelovala na prelazu iz 19. u 20. stoljeće u brojnim gradovima Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije (Vojvodine). Njen rad je prelazio ove granice pa je nerijetko pisala i objavljivala van južnoslavenskog prostora, širom Evrope, što joj je uveliko olakšavala i činjenica da je govorila i pisala na deset jezika. Istraživanje arhivske građe o ovoj izuzetnoj ženi pokazuje da je njen životni put i opus bio izvanredan te da će bez sumnje i sjećanja koja su zabilježena u njenim Memoarima biti od posebne važnosti.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.