Otvorena arhivska izložba u Vijećnici

U okviru obilježavanja 31. godišnjice stradanja Vijećnice 25. augusta je u sarajevskoj Vijećnici otvorena arhivska izložba „Vijećnica u fondovima i zbirkama Historijskog arhiva Sarajevo“ autora Saše Beltrama.

Izložbom se kroz arhivske dokumente, nacrte, fotografije, novinske isječke i slično prezentira život ove reprezentativne građevine od planova za izgradnju iz austrougarskog perioda kada je i sagrađena, kao kuće Gradskog poglavarstva grada Sarajeva za čiju namjenu je i sagrađena, perioda nakon 1951. godine kada je u Vijećnici bila smještena Narodna biblioteka NRBiH, kada je također Vijećnica bila utočište mnogim drugim institucijama kulture, između ostalog i Historijskom arhivu Sarajevo, koji je nakon svog osnivanja 1948. godine za kratko vrijeme bio smješten upravo u dvije tavanske prostorije u Vijećnici, preko prikaza njenog „zlatnog doba“ kroz fotografije sa Olimpijade 1984. godine, nezaboravnih studentskih dana u čitaonici Vijećnice, a onda njena destrukcija barbarskim činom spaljivanja zgrade i bibliotečkog blaga u njoj, pa sve do njene obnove i rekonstrukcije, te svečanog otvaranja 2014. godine.

Podsjećamo, u noći sa 25. na 26. august 1992. godine desio se jedan od najvećih zločina na uništavanju kulturno-historijskog blaga naše zemlje kada je sa agresorskih položaja oko Sarajeva, granatirana i spaljena sarajevska Vijećnica, koja je tada služila kao Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine. Nepovratno je uništeno pisano blago od preko dva miliona knjiga, časopisa, periodike, neprocjenjivih rukopisa i rijetkih knjiga, ukupno oko 80% bibliotečkog fonda, a ujedno je razoren i ovaj objekat rijetke arhitektonske ljepote. Na opću radost Vijećnica je obnovljena i ponovo otvorena 2014. godine, međutim, šteta nastala na gubitku historijskog blaga nikada ne može biti nadoknađena.

Na predstavljanju ovogodišnjeg programa obilježavanja stradanja Vijećnice prisutnima, kao i brojnim predstavnicima medija obratili su se, ispred JP Sarajevo Meliha Redžić, isperd Arhiva direktorica Ismeta Džigal-Berkovac, te autor arhivske izložbe Saša Beltram.

JU Historijski arhiv Sarajevo i naša izložba dio je organizacije programa obilježavanja stradanja Vijećnice pripremljen u saradnji sa JP Sarajevo, kojima se ovom prilikom zahvaljujemo na saradnji i prilici da se predstavimo ovim značajnim povodom.

Osim toga, drago nam je da su se arhivski eksponati našli i kao dio obogaćene stalne izložbene postavke „Vijećnica“, kao jedinstvenog historijsko-muzejskog prostora koji je također danas predstavljen brojnim medijima i otvoren za javnost.

Arhivska izložba će biti dostupna u Vijećnici do 31. augusta.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.