Dan otvorenih vrata u Arhivu povodom 9. juna – Međunarodnog dana arhiva

Svjetska arhivska zajednica svake godine obilježava Međunarodni dan arhiva 9. juna kao sjećanje na dan kada je 1948. godine Međunarodno arhivsko vijeće – International Council on Archives osnovano pod pokroviteljstvom UNESCO-a. Ovaj datum se obilježava od 2007. godine, a tek od 2019. se cijela sedmica oko toga datuma obilježava na nivou ICA-e kao Međunarodna sedmica arhiva. Ove godine ICA također obilježava i svoj jubilej – 75. godišnjicu postojanja.

9. juni je prilika da se još jednom ukaže na značaj i ulogu arhiva u društvu, kao i dokumentarnog naslijeđa koje oni čuvaju i daju svakodnevno na korištenje. To je prilika i da se promovira arhivska profesija kao specifična i samostalna stručna i naučna djelatnost od izuzetnog značaja za svako društvo i državu.

JU Historijski arhiv Sarajevo i ove godine se pridružuje svjetskoj zajednici arhiva u obilježavanju ovog značajnog datuma. To je i naša obaveza kao punopravne članice svjetske arhivske asocijacije u kategoriji lokalnih i područnih arhiva.

Ove godine smo pripremili Dan otvorenih vrata našeg arhiva kada ćemo ugostiti studente, te sve ostale koji nas posjete. Studentima ćemo prezentirati našu ustanovu i arhivsku građu, te demonstrirati stručne radne procese kojima se arhivisti svakodnevno bave. Sve ostale koji nas posjete ćemo upoznati sa radom, pokazati dio arhivske građe, te odgovoriti na sva pitanja o našem radu i uslugama.

Međunarodni dan arhiva – Dan otvorenih vrata: 9. juni 2023. 09:00 – 16:00 sati, JU Historijski arhiv Sarajevo, Alipašina 19, Sarajevo

Bookmark the permalink.

Comments are closed.