Historijski arhiv intenzivira saradnju s Federalnom novinskom agencijom

1702_gusic_boricVršilac dužnosti direktora Javne ustanove Historijski arhiv Sarajevo Sejdalija Gušić danas je posjetio Federalnu novinsku agenciju, čijem je rukovodstvu izrazio zahvalnost na donaciji stotinjak knjiga za biblioteku ovog arhiva .

“U okviru fonda Biblioteka Arhiv posjeduje bibliotečku građu još od austrougarskog perioda do danas. Imajući u vidu značaj korištenja bibliotečke građe ova donacija će itekako značiti svim korisnicima, pogotovo naučnicima, istraživačima i studentima”, kazao je Gušić.

Tokom posjete održao je sastanak s direktorom Federalne novinske agencije Farukom Borićem, na kojem je dogovorena intenzivnija saradnja dviju ustanova radi promocije fondova i zbirki, te doprinosa u efikasnijem izvršavanju profesionalnih zadataka novinara Fene.

“Arhiv je institucija, koja se pokazala kao ‘najbolji prijatelj’ novinarima mimo dnevne žurnalistike koja je imanentna Feni kao takva. Arhivska građa je ‘najbolji prijatelj’ za kontekstualizaciju tema za pogled u prošlost bez kojeg novinari ostaju na dnevnoj površini”, izjavio je Borić.

Duži niz godina datira saradnja ovih ustanova, koja će se, dodaje Borić, produbiti realizacijom konkretnih aktivnosti na obostrano zadovoljstvo.

“Time će Arhiv ispuniti dodatnu funkciju, a Federalna novinska agencija će promovirati rad Arhiva na još višem nivou”, zaključio je direktor Fene Faruk Borić nakon susreta s vršiocem dužnosti direktora Historijskog arhiva Sarajevo Sejdalijom Gušićem.

Odličan izvor za različite vrste proučavanja i istraživanja prošlosti BiH i Sarajeva, između ostalog, predstavlja bogata Zbirka karata i planova, koju posjeduje i čuva Arhiv uz Vojni arhiv u Beču i Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH.

Arhiv pokriva područje Kantona Sarajevo u kojem su evidentirane 1.753 registrature.

(FENA)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.