12. decembar, Dan arhivā i arhivske službe Bosne i Hercegovine

IMG_20151211_110616Povodom 12. decembra, Dana arhivā i arhivske službe Bosne i Hercegovine, u Parlamentarnoj Skupštini BiH su Arhiv BiH i Arhivističko udruženje BiH organizirali konferenciju za štampu.

Na značaj arhivske djelatnosti i građe za očuvanje kulturne baštine i društvene memorije BiH ukazali su v. d. direktora Arhiva BiH doc. dr. Šimun Novaković i prof. dr. Izet Šabotić, predsjednik Arhivističkog udruženja BiH, istaknuvši važnost odgovarajućeg pozicioniranja i valoriziranja ove djelatnosti.

Podsjetili su da su prije 68 godina (12. decembra 1947. godine) osnivanjem Arhiva BiH udareni temelji arhivskoj djelatnosti u BiH, uz napomenu da čuvanje arhivske građe seže u dalju prošlost te da je u historijskom kontekstu značajan poticaj na tom planu ostvaren u doba austrugarske uprave u BiH.

Novaković i Šabotić su na prigodnoj svečanosti u holu Parlamentarne skupštine BiH naglasili da se usljed, burnih dešavanja na ovim prostorima i čestih smjena društveno-političkog konteksta, značajan dio arhivskih fondova nalazi izvan zemlje (Beč, Istanbul, Beograd, Dubrovnik…).

Kako je rečeno, uporedo s redovnim aktivnostima, angažman arhivskih djelatnika u BiH orijentiran je ka modernizaciji metoda i sadržaja rada uvođenjem digitalizacije i korištenjem drugih savremenih načina čuvanja arhivske građe.

Nakon što je predstavljena izdavačka djelatnost arhiva u Bosni i Hercegovini, danas su otvorene i izložbe “Iz arhivskih fundusa arhiva Bosne i Hercegovine”:

  1. Arhiv Bosne i Hercegovine – izložba “Silvije Strahimir Kranjčević”,
  2. Arhiv Republike Srpske – izložba “Banja Luka od okupacije do oslobođenja”,
  3. Historijski arhiv Sarajevo – izložba “Sarajevo 1941-1945: plakati, proglasi, štampa, propaganda”,
  4. Arhiv Tuzlanskog kantona – izložba “BiH u Drugom svjetskom ratu kroz historijske izvore Arhiva Tuzlanskog kantona”.
Bookmark the permalink.

Comments are closed.