Predstavnici Historijskog arhiva Sarajevo učestvovali na VI. Konferenciji arhivâ slavenskih zemalja

VI konferencija 2U organizaciji Međunarodnog Instituta za arhivske znanosti Trst/Maribor, Arhiva Republike Slovenije i Odjeljenja za Arhivistiku i dokumentologiju na Alma Mater Europea, European Centre Maribor/ARHDOK, od 16. do 20. oktobra 2015. godine održana je VI. Konferencija arhivâ slavenskih zemalja u Lipici, Slovenija.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici Međunarodnog instituta za arhivske znanosti Trst/Maribor, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Češke Republike, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Rusije, Slovačke, Slovenije i Srbije.

Glavna tema ove konferencije je bila valorizacija arhivske građe.

Ispred Historijskog arhiva Sarajevo u konferenciji su učestvovale Milena Gašić i Amela Bedaković, a također su prisustvovale i 25. Međunarodnom arhivskom danu koji se tradicionalno održava u Trstu.

Pored toga, Amela Bedaković je od 18. do 25. oktobra 2015. godine u Trstu i Lipici pohađala i Devetu jesenju školu arhivistike (9th IIAS Autumn archival school 2015) u organizaciji Međunarodnog instituta za arhivske znanosti u Trstu i Mariboru (International Institute for Archival Science of Trieste and Maribor).

Tema ovogodišnje jesenje škole je bila profesionalna obuka o pitanjima koja se odnose na upravljanje, procjenu, trajno čuvanje i elektronsku pohranu arhivske građe: “Arhivski odgovor na izazove dugoročnog čuvanja arhivske građe” i “Arhivske zgrade u vanrednoj situaciji”. Nastava se sastojala od predavanja i radionica i održavala se u Trstu u Međunarodnoj školi za napredne studije SISSA (Scuola Internazionale Superiore di Studi Avanzati) i u Lipici. Za sve polaznike je bila organizovana i jednodnevna posjeta Arhivu Republike Slovenije u Ljubljani.

Ove godine školu je pohađalo ukupno 24 polaznika predstavnika zemalja: Bosna i Hercegovina, Kanada, Hrvatska, Estonija, Mađarska, Italija, Oman, Rusija i Slovenija. Iz Bosne i Hercegovine  polaznici su bili Amela Bedaković (JU Historijski arhiv Sarajevo), Adnan Tinjić (Arhiv Tuzlanskog kantona) i Vladan Vukliš (Arhiv Republike Srpske).

Bookmark the permalink.

Comments are closed.