Obilježavanje Međunarodnog dana arhiva 2015. i Sedmice arhiva

plakat-webHistorijski arhiv Sarajevo ove godine priređuje Sedmicu arhiva po peti put, pa ova manifestacija već poprima tradicionalni karakter. I mi u Historijskom arhivu Sarajevo, kao i drugi arhivi u Bosni i Hercegovini, obilježavamo Međunarodni dan arhiva, jer je to jedinstvena prilika da svjetska arhivska zajednica, kojoj i mi pripadamo, skrene pažnju javnosti na svoj rad, značaj i ulogu u našem društvu budući da šira društvena zajednica često nije svjesna značaja kojeg arhivi imaju.

Ove godine Historijski arhiv Sarajevo po prvi put, ne samo na ovoj manifestaciji, već uopće, u svojim prostorima, imao je priliku ugostiti naše najmlađe sugrađane, učenike jedne osnovne škole i Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece „Mjedenica“. Ovogodišnju Sedmicu arhiva obilježila je njihova posjeta, jer su djeca ta na kojima počiva prosperitetna budućnost svih nas, a jedan od načina na koji ih možemo pravilno odgajati i usmjeravati je svakako i ukazivanje na značaj naše kulturno-historijske baštine, čega u našem Arhivu ima itekako dovoljno.

IMG_2394mUčenicima je predstavljen Historijski arhiv Sarajevo i ono čime se bavi. Djeca su imala priliku da se upoznaju sa osnovnim informacijama o Arhivu, te da vide primjerke vrijedne arhivske građe koju Arhiv posjeduje. Također, za djecu je pripremljena prigodna radionicu pod nazivom „Šta je to Arhiv?“ gdje smo se potrudili da na jednostavan, njima razumljiv način pokušamo kroz njihov kreativni rad da dođemo do utisaka koje će ponijeti odavde, i nadamo se, ponovo se vratiti po nova saznanja. Za arhiv i arhivsku struku veoma je bitno da se građanstvo informiše kroz obilježavanje ovog Dana, o nama kao instituciji.

IMG_2395mOstatak Sedmice je koncipiran tako da se tri dana (utorak, srijedu i četvrtak) održavaju “Dani otvorenih vrata Arhiva” u i da svakom od tih dana prezentira po jedan ili više naših vrijednih fondova ili Zbirki. 9. juna, koji se i obilježava kao Međunarodni dan arhiva, imaćemo otvorena vrata Arhiva uz prezentaciju Orijentalne zbirke i Zbirke fotografija. Samo ovaj dan otvorena vrata su od 9:00 do 20:00, a u ostalim danima (srijedu i četvrtak) od 9:00 do 16:00 sati.

Značaj “Otvorenih vrata Arhiva” je da svi zainteresovani građani mogu doći da nas posjete, informišu se o onome što mi radimo, koju građu posjedujemo, na koji način se ona koristi, te da pogledaju zanimljive primjerke arhivske građe. To znači da će u utorak moći pogledati vrijedne primjerke iz naše Orijentalne zbirke i Zbirke fotografija koja obuhvata period 1878-1970 i uključuje neke od najstarijih fotografija nastalih kod nas.

IMG_2398mZa srijedu je predviđena prezentacija Zbirke plakata, a u četvrtak Zbirke varia. U svim ovim danima na raspolaganju će građanima biti stručni uposlenici Arhiva koji će biti tu za sva pojašnjenja i pitanja koja zainteresovani posjetioci mogu imati.

U petak, 12. juna Sedmica arhiva bit će zaokružena otvaranjem izložbe „Sarajevski atentat“ u Državnom arhivu u Zadru. Radi se o izložbi koju je naš Arhiv priredio prošle godine povodom obilježavanja 100-godišnjice sarajevskog atentata, a gostovanje se organizira u sklopu saradnje koju su Historijski arhiv Sarajevo i Državni arhiv Zadar uspješno pokrenuli potpisivanjem Deklaracije o saradnji prošle godine.

IMG_2411mOvogodišnji program obilježavanja Međunarodnog dana i Sedmice arhiva je bogat i raznolik, potrudili smo se da ga što bolje pripremimo i na kraju nam ostaje samo da Vas sve pozovemo da nas posjetite i bolje upoznate, jer Arhiv i ono što se u njemu nalazi to zaslužuju.

Na međunarodnom kongresu u Beču održanom 2004. godine ICA (International Council on Archives) je usvojila rezoluciju kojom se zahtijeva od UNESCO-a da odredi dan koji će se obilježavati kao međunarodni dan arhiva, a 2007. godine ICA je usvojila odluku da se 9. juni, što je datum njenog osnivanja, uzme kao datum obilježavnja Međunarodnog arhivskog dana.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.