Potpisana deklaracija o saradnji sa Državnim arhivom u Zadru

U sklopu obilježavanja 12. decembra, Dana arhivâ i arhivske službe BiH, u Sarajevu je jučer potpisana Deklaracija o saradnji između Državnog arhiva u Zadru i Historijskog arhiva Sarajevo.

Na bazi zajedničke želje i obostranog interesa da se nastave i dalje razvijaju tradicionalno dobri i prijateljski odnosi, stručna saradnja dvaju arhiva formalizirana je na području arhivske djelatnosti i pomoćnih historijskih nauka. Izraženo je htijenje za unapređenjem očuvanja kulturne baštine i razmjenu ideja i pozitivnih iskustava između arhiva u pogledu valorizacije, zaštite arhivske građe u konvencionalnom i nekonvencionalnom obliku, vođenja evidencija, poboljšanja dostupnosti i digitalizacije arhivske građe.

Istaknuto je kako ove dvije arhivske ustanove posjeduju međusobno interesantnu arhivsku građu: u Historijskom arhivu Sarajevo to je fond don Ivo Prodan (XIX-XX. stoljeće), a u Državnom arhivu u Zadru se radi o fondu dragomanskih dokumenata iz vremena mletačke uprave (XVII-XVIII. stoljeće).

Deklaraciju, čiji tekst možete preuzeti ovdje, potpisali su ravnatelj Državnog arhiva u Zadru g. Ante Gverić i direktor Historijskog arhiva Sarajevo g. Sejdalija Gušić.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.