Predstavnici kulture iz Velike Britanije posjetili Historijski arhiv Sarajevo

U četvrtak, 1. novembra/studenog 2012. godine, Haris Zaimović, direktor Historijskog arhiva Sarajevo, primio je delegaciju Ujedinjenog Kraljevstva koju su činili predstavnici tamošnjih kulturnih institucija, a čija je posjeta organizirana uz podršku Britanskog vijeća i Vlade Velike Britanije te Ministarstva civilnih poslova BiH.

Tom prilikom razgovaralo se o arhivskoj djelatnosti u BiH te o radu i funkcioniranju Historijskog arhiva Sarajevo. Također se razgovaralo o sveukupnom položaju kulture u BiH i o nekim iskustvima i primjerima kroz koja prolazi baštinska djelatnost u našoj zemlji, a o čemu su oni obaviješteni tokom dvodnevne posjete BiH.

Delegaciju Ujedinjenog Kraljevstva koja je u BiH boravila 30. oktobra/listopada i 1. novembra/studenog činili su: Keith Nichol, načelnik odjela za kulturnu diplomatiju Ministarstva za kulturu, medije i sport Ujedinjenog Kraljevstva; Andy Staphans, načelnik Odjela za međunarodnu saradnju Britanske biblioteke; Tim Cooke, direktor Nacionalnog muzeja Sjeverne Irske; Adrian Babbidge, nezavisni specijalist za rad u oblasti javne uprave; Jane Weeks, savjetnica za muzeje, biblioteke i arhive pri Britanskom savjetu u Londonu (British Council) te Amila Lagumdžija, također iz Britanskog savjeta.

Ovo je bio jedan u nizu odvojenih sastanaka koji su Britanci planirali sa predstavnicima kulturnih institucija u BiH, te ujedno i prilika za uspostavljanje saradnje i rješavanje nekih pitanja. Na bilateralnim sastancima te plenarnim sjednicama razgovaralo se o upravljanju ustanovama kulture, mogućnostima alternativnih izvora finansiranja, privatno / javno partnerstvo, rad sa publikom / posjetiocima, podsticanje posjeta, saradnja s vladinim i nevladinim sektorom. Također se razgovaralo o stanju cjelokupne kulture kao i ustanova kulture u Bosni i Hercegovini.

Skup, koji počeo je 30. oktobra/listopada 2012. godine u zgradi Parlamenta BiH, otvorio je Sredoje Nović, ministar Civilnih poslova BiH. Izuzev njega, skupu koji je za cilj imao povezivanje, razmjenu znanja i iskustava te razvijanje bilateralne saradnje u oblasti kulture, odnosno institucija kulture, obratili su se entitetski ministri kulture Anton Kasipović (RS) i Samir Kaplan (FBiH) te ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u BiH Nj.E. Nigel Casey i direktorica Britanskog savjeta u Bosni i Hercegovini Larisa Halilović.

Na skupu su po prvi put na jednom mjestu bili okupljeni direktori skoro svih institucija i ustanova kulture u Bosni i Hercegovini (iz oba entiteta).

Kolege iz Ujedinjenog Kraljevstva u dvodnevnom plenarnom dijelu predstavili su mnoga sistemska rješenja na primjerima u zemljama Ujedinjenog Kraljevstva, prikazali sistem rada u oblasti kulture, organizaciju i način finansiranja. Također su ukazali na šarolikost i kompleksnost uređenja i ustroja države te odražavanje istog na kulturu, odnosno rad i funkcioniranje institucija / ustanova kulture u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.