Otvorena izložba “Popis stanovništva u Sarajevu 1910. godine”

img_1111Direktor Historijskog arhiva Sarajevo Haris Zaimović otvorio je danas u Brusa bezistanu izložbu “Popis stanovništva u Sarajevu 1910. godine”.

Izložba, čiji su autori Almira Alibašić Fideler i Fuad Ohranović, priređena je u povodu obilježavanja Dana arhivâ i arhivske službe u Bosni i Hercegovini.

Ovom postavkom Historijski arhiv Sarajevo još jednom izlaže bogatstvo raznolike arhivske građe koju posjeduje i čuva od zaborava, a popis stanovništva je svakako aktuelna tema. Ova izložba se prezentira javnosti po drugi put, prva postavka je bila prošle godine u isto vrijeme. Razlozi zbog kojih smo se odlučili da je postavimo jesu velika zainteresiranost javnosti, kao i aktuelnost same teme popisa stanovništva u sadašnjem trenutku u Bosni i Hercegovini.

img_1094Izložbom se predstavio način odvijanja posljednjeg popisa stanovništva u Sarajevu za vrijeme Austro-Ugarske 1910. godine koji je bio i najdetaljniji do tada urađeni popis, a radio se istovremeno kada i popis u cijeloj Austro-Ugarskoj monarhiji i Evropi. Urađene su i neke promjene u samoj postavci u odnosu na prošlogodišnju, a odnose se na to da je izložba obogaćena eksponatima koji govore o popisima stanovništva u Sarajevu 1885., 1895. i 1925. godine.

Prema popisu iz 1910. sarajevsko okružje imalo je 288.061 stanovnika, a sam grad Sarajevo 51.919 stanovnika. Slika sarajevskog stanovništva se za vrijeme austrougarske uprave umnogome izmijenila u smislu njegove nacionalno-vjerske i socijalne strukture. Stanovništvo se gotovo utrostručilo i poprimilo obilježja modernog, građanskog kapitalističkog društva.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.