Završen 4. zagrebački arhivski dan

Direktor Historijskog arhiva sarajevo Haris Zaimović i viši arhivista Almira Alibašić Fideler učestvovali su na 4. zagrebačkom arhivskom danu održanom 30. novembra 2012. godine u Državnom arhivu u Zagrebu. Ovo je projekat koji je Zagrebačko arhivsko društvo (ZAD) pokrenulo 2004. godine s ciljem što uspješnijeg i učinkovitijeg promicanja i unapređenja arhivske struke.

Tema ovogodišnjeg skupa bila je “Arhivistika – kultura – znanost: partnerstvo za razvoj”, a Almira Alibašić Fideler izložila je rad pod nazivom “Arhivistika u službi kulture”.

Fotografije sa ovog skupa možete vidjeti ovdje.

Zagrebački arhivski dan bio je usmjeren na prepoznavanje arhivske struke kao kulturne industrije koja proizvodi arhivske informacije s dodanom kulturnom vrijednošću i koja može doprinijeti demokratizaciji, decentralizaciji i demonopolizaciji kulture. Nastojalo se ukazati na važnost doprinosa arhivista razumijevanju kulture kao razvojne snage društva, a ulaganja u kulturu kao ulaganja u razvoj te na prednosti partnerstva arhivista s muzejskom i bibliotečkom strukom. Osim toga, prikazana je mogućnost saradnje arhivista s historičarima i drugim znanstvenim istraživačima primjenom novih komunikacijskih tehnologija, usavršavanjem arhivskih obavještajnih pomagala i razmjenom znanja.

Nakon izlaganja radova uslijedio je okrugli sto na temu “Arhivi su javne ustanove koje promiču kulturu. Kultura nije samo stavka u budžetu i neodjeljiva je od znanosti”.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.