Arhiv obilježio Evropsku noć muzeja

U subotu 18. maja / svibnja JU Historijski arhiv Sarajevo učestvovao je po prvi put u obilježavanju manifestacije Evropska noć muzeja koja je ove godine pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope, ICOM-a, UNESCO-a i Ministarstva kulture i komunikacija Republike Francuske. Iskrena želja Historijskog arhiva je da bude aktivni učesnik sličnih manifestacija i u budućnosti.

Ovakva jedna manifestacija promovira kulturne, baštinske te obrazovne vrijednosti u našem društvu a Historijski arhiv Sarajevo jeste i kulturna, i baštinska, i obrazovna institucija.

Taj dan Historijski arhiv Sarajevo otvorio je svoja vrata svim zainteresiranim te prezentirao segmente iz svoje izdavačke i izložbene djelatnosti gdje je u dvorištu i u čitaonici postavio dio veoma interesantnih dokumenata i arhivskog materijala iz arhivskih fondova i zbirki koji prate 5 stoljeća prošlosti Sarajeva i Bosne i Hercegovine te segmente svojih dvaju izložbi Sarajevo: svjetlost prošlosti iz arhivskih dokumenata te Pečati sa bujruldija bosanskih paša i namjesnika.

Također su predstavljeni katalozi s mnogih drugih izložbi te kompletna izdavačka djelatnost ove ustanove. Gostima su podjeljeni pokloni te pojedina izdanja Historijskog arhiva Sarajevo. Ovom prilikom posjetitelji su imali priliku pogledati i dokumentarnu emisiju Tarih, posvećenu Historijskom arhivu Sarajevo, Selme Tahirović, urednice dokumentarnog programa TVSA.

Želimo naglasiti da je preko 260 arhivskih fondova i zbirki Historijskog arhiva Sarajevo proglašeno nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine kao pokretno dobro te da u ovoj godini i mjesecu ova institucija obilježava 65 godina svog rada. Evropska noć muzeja bila je dobra prilika da se javnost upozna s Historijskim arhivom Sarajevo te da se i na ovaj način obilježi rođendan ove ustanove te promovira rad kulturno-baštinskih ustanova, arhivske djelatnosti i arhiva uopće jer su procesi demokratizacije i socijalizacije jednog društva nezamislivi bez dobro organiziranih i zaštičenih arhivskih i baštinskih ustanova.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.