Neprocjenjiva šteta u Arhivu Bosne i Hercegovine

alt

Tokom demonstracija u Sarajevu 06.02.2014. godine, oštećena je zgrada Predsjedništva BiH. Naročito veliku štetu pretrpio je Arhiv BiH, koji se tu nalazi od svog osnivanja 1947. godine. Polupani su prozori na kancelarijama i uništen je inventar koji se koristi za svakodnevni rad. Prava tragedija je nastala kada je zapaljen Depo 1, prostorija u kojoj se čuva najstarija i najvažnija arhivska građa – od otomanskog perioda do kraja Drugog svjetskog rata. Tu se čuvala Zbirka poklona i otkupa, Zbirka personalnih dosjea, novopreuzeti fond Doma za ljudska prava BiH u kojem je 40.000 dosjea, zatim mikrofilmovi iz raznih arhiva, kopije iz bečkih arhiva, dokumentacija Komisije za utvrđivanje ratnih zločina iz Drugog svjetskog rata, arhiv koji se odnosi na Višu sudačko-šerijatsku školu u BiH, građa iz perioda Kraljevske banske uprave Drinske Banovine i NDH…

U zbirci je bilo desetak orijentalnih rukopisa, izuzetne vrijednosti, nekoliko fermana, berata, buruldija, izuzetne vrijednosti, kaligrafskih dijela…

Fondovi koje je plamen poštedio su natopljeni vodom, tako da će prave razmjere ove tragedije biti poznate tek za koji dan.

Neshvatljivo je, da u XXI stoljeću postoje takve destruktivne snage koje su spremne uništiti nešto što predstavlja temelj društva i države, njenu kulturno-historijsku osnovu, koja je važan dio ukupne svjetske kulturne baštine.

Historijski arhiv Sarajevo stavlja na raspolaganje kolegama iz Arhiva Bosne i Hercegovine svoje ljudske, stručne, tehničke i smještajne kapacitete kako bi pomogli u saniranju nastale katastrofalne štete i normalizaciji rada najznačajnije arhivske institucije u Bosni i Hercegovini.

(mr sc. Sejdalija Gušić, v.d. direktor)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.