Izložba “Holokaust, genocid…” otvorena u Celju

U izložbenom paviljonu Zgodovinskog arhiva Celje (Slovenija) 7. jula otvorena je izložba pod nazivom “Holokaust, genocid…” koju su u okviru obilježavanja 11. jula kao Evropskog dana sjećanja na genocid u Srebrenici pripremili Historijski arhiv Sarajevo i Arhiv Tuzlanskog kantona.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Celja gosp. Bojan Šrot, a posjetili su je uvaženi historičari iz Austrije, Slovenije, Mađarske i Hrvatske, učesnici 40. međunarodnog kulturnohistorijskog simpozija koji se ovih dana održava u tom gradu.

Izložba svjedoči o dvije najveće tragedije u 20. stoljeću i predstavlja istraživački projekat Historijskog arhiva Sarajevo i Arhiva Tuzlanskog kantona, a sastavljena je od dokumenata, fotografija i plakata o holokaustu i genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici izdvojenih iz fondova i zbirki pohranjenih u ova dva arhiva.

Autori izložbe su Sejdalija Gušić i Milena Gašić iz Historijskog arhiva Sarajevo i Izet Šabotić i Ešefa Begović iz Arhiva Tuzlanskog kantona. Za ovu izložbu urađena je i edicija Katalozi izložbi – Sarajevo, Tuzla 2010. godine.

Izložba će biti otvorena do kraja septembra ove godine za slovenačku naučnu i kulturnu javnost, kao i za građanstvo.

Podsjetimo da je izložba Holokaust, genocid… prošle godine bila predstavljena bosanskohercegovačkoj javnosti 10. jula 2009. u Sarajevu, a ove godine je Historijski arhiv Sarajevo dobio poziv da sa njom gostuje u Celju.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.