Promovisana knjiga “Operacija leteći zmaj”

Dana 10. januara 2011. godine u auli Narodnog pozorišta u Sarajevu promovisana je knjiga, autora Bahrudina Bijedića pod nazivom „Operacija leteći zmaj“, koja govori o progonu jugoslovenskog diplomate na osnovu falsifikovanih dokaza.

„Operacija leteći zmaj“ je kodno ime američke policije koja je na osnovu falsifikovanih dokaza uhapsila i vodila sudski spor u Philadalphia-i protiv tada generalnog konzula SFR Jugoslavije Bahrudina Bijedića. Optužbe su bile okrutne i besmislene. Kretale su se u domenu pranja novca, u preko milionskim dolarskim svotama, zatim dilanja droge i krijumčarenja podvodnih disalica za diverzije na brodovima kao i općenito obavještajnog protuameričkog djelovanja. Tema je izuzetno interesantna naročito u kontekstu pojave Wkiliksa koji otkriva sirove i nekulturne i poluistinite depeše u komunikaciji američkih diplomatskih predstavništava sa State Department-om u Washingtonu. Suđenje je trajalo od 12. juna do 6. septembra 1989. godine i izazvalo je nevjerovatnu medijsku pažnju u svjetskim razmjerama. Knjiga istinito i dokumentovano interpretira događaje pune perfidnih nastojanja tužitelja i dramskog obrta u korist optuženog Bijedića.

Promotori knjige bili su Gradimir Gojer, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo, prof. dr. Ismet Dizdarević i ambasador Ibrahim Efendić.

Moderator promocije bio je gdin. Sejdalija Gušić, direktor Historijskog arhiva Sarajevo – ispred izdavača.

Dijelove teksta knjige čitao je Vlado Jokanović.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.