Obilježen 9. juni Međunarodni dan arhiva

Danas je u JU Historijski arhiv Sarajevo obilježen 9. juni Međunarodni dan arhiva koji se obilježava na nivou svjetske arhivske zajednice. Cilj obilježavanja je skretanje pažnje javnosti na postojanje, značaj i ulogu arhiva i arhivske građe kao kulturne baštine u društvenoj zajednici. Međunarodni arhivsko vijeće (International Council on Archives, ICA) svojim programom i ove godine poziva na svjesno i ujedinjeno arhivsko djelovanje kroz svoj moto “Ujedinjeni arhivi” #ArchivesUnited.

Ovaj praznik arhivske profesije obilježen je Danom otvorenih vrata u našem Arhivu oragniziranim posjetama studenata, kao i posjetama zainteresiranih građana. Najprije smo imali posjetu studenata Akademije likovnih umjetnosti, studija za konzervaciju i restauraciju u pratnji prof. dr. Ćazima Hadžimejlića. U ovoj posjeti, pored upoznavanja sa Arhivom, akcenat je bio na resturaciji i konzervaciji arhivske građe i dogovorima za buduću saradnju. Nakon toga, Arhiv su posjetili studenti Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta u pratnji svoje profesorice, mr. Melise Forić Plasto. Ovaj put, više smo govorili i studentima predstavili metodologiju sređivanja arhivske građe.

Brojni građani posjetili su danas Arhiv, pogledali našu izložbu “Iz sehare starog Sarajeva”, te razgovarali o načinima kako mogu koristiti naše fondove i zbirke. Posebno su građani zainteresirani za istraživanja rodoslova svojih porodica, ali i za brojne druge teme.

JU Historijski arhiv Sarajevo se zahvaljuje svima koji su došli te zajedno sa nama obilježili i proslavili značajan arhivski datum.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.