Pozivamo Vas na jubilej -75 godina Historijskog arhiva Sarajevo!

Ove godine JU Historijski arhiv Sarajevo obilježava značajan jubilej – 75 godina od osnivanja i isto toliko godina vrijednog rada na prikupljanju i čuvanju arhivske građe. Arhiv je osnovan 3. maja 1948. godine Odlukom Narodnog odbora grada Sarajeva, a na samom početku bio je smješten u dvije manje tavanske prostorije u zgradi Vijećnice. Od početka svoga djelovanja, aktivno radi na lociranju, prikupljanju, čuvanju, stručnoj obradi, prezentaciji i publiciranju arhivske građe. Ovaj 75-godišnji vijek djelovanja obilježen je stalnim naporima za poboljšanje uslova čuvanja vrijedne arhivske građe čija količina danas iznosi preko 11.000 dužnih metara ili preko 640 arhivskih fondova i zbirki, od kojih je trećina proglašena za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Ovogodišnji jubilej obilježavamo cijele godine prigodnim manifestacijama, a centralni događaj obilježavanja desiće se na samu godišnjicu – 3. maja 2023. godine. Tom prilikom predstavljamo izložbu TUMAČ PROŠLOSTI – Orijentalna zbirka Historijskog arhiva Sarajevo, autorice, više arhivistice Elme Dervišbegović. Izložbom se predstavlja arhivska građa iz Orijentalne zbirke i prvi referent za arhivsku građu orijentalne provenijencije u Historijskom arhivu Sarajevo, arhivist Rašid Hajdarević. Naša Orijentalna zbirka spada među najznačajnije zbirke orijentalne arhivske građe u jugoistočnoj Evropi, a broji preko 14.000 arhivskih jedinica. Obuhvata rukopise, dokumente i štampana djela na osmanskom, arapskom, perzijskom i bosanskom jeziku nastale u periodu osmanske i austrougarske uprave u Bosni i Hercegovini (1463-1918.). Orijentalna zbirka se sastoji od različitih dokumenata, rukopisnih i štampanih knjiga, deftera, sidžila, vakufnama, časopisa i geografskih karata.

Prvi referent za arhivsku građu i knjige na orijentalnim jezicima bio je Rašid Hajdarević (1914.-1980.) koji je predanim radom utemeljio, oblikovao i uspostavio cijelu ovu Zbirku. Osim rada na obradi i sređivanju građu, neupitan je njegov doprinos u istraživanju i sakupljanju materijala na orijentalnim jezicima prvenstveno u Sarajevu, ali i u drugim krajevima naše zemlje (Visoko, Zenica, Foča, Fojnica, Rogatica, itd.).

_________________________________________

Iz autorskog teksta o izložbi:

„Uprkos činjenici da i danas Orijentalna zbirka funkcionira na ovim temeljima, da su i nakon Hajdarevića, sva informativna pomagala rukopisâ i dokumenatâ na orijentalnim jezicima nastajala na temeljima njegove klasifikacije ili makar šturog opisa, o ovom arhivisti je bilo malo ili nimalo riječi, ostao je izvan fokusa onih koji mu duguju najveću zahvalnost – historičara, osmanista i orijentalista. Imajući u vidu našu sklonost ka zaboravljanju, postavljamo sebi cilj da ovom izložbom podsjetimo kulturnu i naučnu javnost na život i djelo Rašida Hajdarevića i doprinesemo boljem razumijevanju pisanog orijentalnog blaga koji se čuva u Arhivu.“

_________________________________________

Jubilej JU Historijski arhiv Sarajevo i izložba se organizira u saradnji sa Ministarstvom kulture i sporta Kantona Sarajevo, a ujedno je i dio programa Manifestacije „Dani Kantona Sarajevo“ koja traje od 02. do 09. maja 2023. godine.

Otvorenje izložbe: 3. maj 2023. u 20:00 sati, Vijećnica, Brodac 1, Sarajevo

Izložba će biti dostupna za javnost od 03. do 09. maja, svaki dan od 09:00 do 17:00 sati.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.