Promocija povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu održana je promocija dva važna izdanja Zbirki arhivskih izvora za historiju srednjovjekovne Bosne. Organizator promocije bio je Institut za historiju Univerziteta u Sarajevu, a JU Historijski arhiv Sarajevo, kao i Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića, kao suizdavači i partneri u projektu publikacije prve serije izvora pridružili su se ovom predstavljanju.

Promovisana je zbirka prof. dr. Esada Kurtovića i Almira Pece, MA “Izvori za historiju srednjovjekovne Bosne: (Ispisi iz knjiga notarijata Državnog arhiva u Dubrovniku 1370-1529), sv. I-III.”, a izdavači su Univerzitet u Sarajevu – Institut za historiju, Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića i JU Historijski arhiv Sarajevo.

Autor druge zbirke je također prof. dr. Esad Kurtović “Izvori za historiju srednjovjekovne Bosne (Ispisi iz knjiga tužbi Državnog arhiva u Dubrovniku: Lamenta de foris I-L, 1370-1483), sv. I-III.” (2022), a izdavač je Univerzitet u Sarajevu – Institut za historiju.

Promociji su osim autora, u ime suizdavača prisustvovali još prof. dr. Faris Gavrankapetanović, direktor Bošnjačkog instituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića, v. d. direktorica Historijskog arhiva Sarajevo Ismeta Džigal-Berkovac, te promotori historičari dr. Enes Dedić, viši naučni saradnik u Institutu za historiju i dr. Elmedina Duranović, naučna saradnica u Institutu za historiju Univerziteta u Sarajevu. Promotori su govorili o sadržaju i važnosti objavljenih historijskih izvora za bosanskohercegovačku historiografiju u cjelini kao i za istraživanja bosanskog srednjovjekovlja u budućnosti.

Dr. Sedad Bešlija, direktor Instituta za historiju UNSA, istakao je da ova naučna institucija u okviru edicije “Dokumenti” publikuje arhivsku građu koja je važna za različite periode historije Bosne i Hercegovine, a posljednjih nekoliko godina u fokusu je posebno historija srednjovjekovne Bosne koja se istražuje u arhivima izvan naše zemlje. “Bosna i Hercegovina ima svoju nezavisnost i državnost, ali nju moramo popuniti sadržajem – naučnim, kulturnim, obrazovnim, a jedan od segmenata kako to možemo raditi je da se pristupi sistematskom ispisivanju, obradi i publikovanju arhivske građe unutar naših naučnih institucija”, rekao je Bešlija.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.