Saopćenje za javnost

Historijski arhiv Sarajevo obavještava javnost da je izložba “Antisemitski plakat u Nedićevoj Srbiji i NDH” koja se danas otvara u Muzeju Sarajeva, a koju potpisuju Eli Tauber, Sejdalija Gušić i pokojna kolegica Milena Gašić (umrla u januaru 2018. godine), pokušaj privatizacije izložbe u vlasništvu JU Historijski arhiv Sarajevo od strane g. Elija Taubera. Navedena izložba pod izvornim nazivom “Antisemitski plakat u vrijeme NDH i Nedićeve Srbije” već je 2006. godine prikazana javnosti te je odštampan prigodni prateći materijal (plakati, afiše). Ova izložba nastala je kao rezultat saradnje Historijskog arhiva Sarajevo, Historijskog muzeja BiH i Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine. Izdavač izložbe je bio Historijski arhiv Sarajevo. 
U navedenoj izložbenoj postavci autora Amre Čusto (Historijski muzej BiH), Milene Gašić i Sejdalije Gušića (Historijski arhiv Sarajevo), te Elija Taubera (Jevrejska zajednica BiH), pored arhivske građe u vlasništvu drugih institucija, na devet plakata prikazani su skenovi arhivske građe iz perioda Drugog svjetskog rata koji su vlasništvo JU Historijski arhiv Sarajevo i koji su proglašeni nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine- pokretno dobro.

U slučaju današnje prezentacije digitalnih kopija spomenute arhivske građe g. Eli Tauber nije obavijestio vlasnika i izdavača izložbe- JU Historijski arhiv Sarajevo niti je od Arhiva ali ni drugih partnera u projektu iz 2006. godine tražio dozvolu.. Ovi postupci nisu u skladu sa Članom 3. i 31. Zakona o arhivskoj djelatnosti Kantona Sarajevo koji nalažu traženje dozvole od Arhiva, kao i Pravilnikom o uslovima i korištenju arhivske građe JU Historijski arhiv Sarajevo Član 11. Stav 2: “Korisnik je obavezan pribaviti saglasnost Arhiva za bilo kakvo publikovanje arhivske građe koja je bila predmet istraživanja korisnika arhivske građe“.

Iz pijeteta prema žrtvama holokausta i svjesnosti značaja obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na holokaust- 27. januar, ali i poštovanja i višedecenijske dobre saradnje sa JU Muzej Sarajeva koji su obmanuti u ovom slučaju, nismo željeli zabraniti prikazivanje ove izložbe. 
Upozoravamo neodgovorne pojedince i institucije da ćemo u slučaju ponavljanja ovakvog djela i očitog kršenja Zakona o arhivskoj djelatnosti Kantona Sarajevo pokrenuti sve Zakonom predviđene mjere.

Materijali izložbe iz 2006. godine i plakat izložbe iz 2019. godine.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.