Učenici i studenti sa arhivistima slavili praznik

Obilježavanju Međunarodnog dana arhivā pridružili su se sarajevski osnovci, srednjoškolci i studenti, ambasador Češke Republike njegova ekselencija Tomāš Szunyog, Ibrahim Spahić i mnogi drugi građani Sarajeva.

Ambasador Češke Republike Tomāš Szunyog i direktor Sejdalija Gušić

Ambasador Češke Republike Tomāš Szunyog i direktor Sejdalija Gušić

Ovo je za nas značajan datum, a učenicima je predstavljena kratka prezentacija o Arhivu, arhivskim zbirkama i fondovima od kojih je 228 proglašeno nacionalnim spomenikom/pokretno dobro Bosne i Hercegovine od strane Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Studenti i profesori Filozofskog fakulteta u Sarajevu

Studenti i profesori Filozofskog fakulteta u Sarajevu

Tokom „Dana otvorenih vrata arhiva“ javnosti su predstavljena i dosadašnja izdanja, a publikovano ih je više od 30.


Eldina Subašić

Prvi put sam u jednom arhivu. Svidjela su mi se izložena predavanja, ono što je od građe predstavljeno. Sve mi se svidjelo. Ima se šta pokazati i to je dobro – kazala je Eldina Subašić, učenica Gimnazije Obala.


Benjamin Šuvalija

Benjamin Šuvalija

Do sada nisam imao susret sa Arhivom. Bilo mi je ovdje kod vas interesantno. Bilo je zanimljivo ono što smo vidjeli u Arhivu. Bilo je korisno – riječi su Benjamina Šuvalije, učenika Gimnazije Obala.


Adisa Pršeš

Adisa Pršeš

Ovo je bilo jedno lijepo iskustvo za mene prvenstveno, a vjerujem i za sve ostale. Saznali smo dosta o historiji Bosne i Hercegovine i proširili svoje znanje. Nastojat ćemo da opet dođemo – rekla je Adisa Pršeš, učenica Gimnazije Obala.


Svidjelo mi se ovdje. Saznala sam dosta korisnih stvari koje će mi koristiti u budućnosti. Nisam znala da Arhiv čuva diplomu doktora nauka koju je Safvet-begu Bašagiću, čovjeku čije ime nosi naša škola, dao car. Svidjele su mi se sve stare stvari koje ste nam pokazali a koje su od prije 500 godina – rekla je Nejra Buljubašić, učenica sedmog razreda OŠ Safvet-beg Bašagić.

Čuo sam prije za Arhiv, ali mi je ovo prva posjeta. Naučio sam dosta zanimljivih stvari o Safvet-begu Bašagiću. Vidio sam dosta starih knjiga i saznao kako su ranije pisane, na kojem papiru te da ih je dosta pozlaćeno – rekao je Dejan Gavrilović, učenik sedmog razreda OŠ Safvet-beg Bašagić.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.