U okviru “Baščaršijskih noći” Dubrovčani promovisali knjige u Sarajevu

U prostorijama Jevrejske opštine u Sarajevu promovisane su knjige Dubrovčana dr. Vesne Miović i mr. Ive Oreškovića, a u okviru kulturne manifestacije “Baščaršijske noći”. Promotori su pored autora bili Sejdalija Gušić, direktor Historijskog arhiva Sarajevo, i mr. Eli Tauber. Sala je bila puna,a izuzev Sarajlija, promociju su uveličali i naši gosti iz arhiva iz Tuzle, Travnika, Novog Pazara, Užica, i mnogi drugi.

U knjizi “Mudrost na razmeđu” dubrovačka znanstvenica i jedna od najznačajnijih hrvatskih autoriteta u osmanistici dr.Miovićgovori o zgodama iz vremena Dubrovačke republike i Osmanskog carstva na osnovu dugogodišnje obrade bogate zbirke turskih rukopisa koji se čuvaju u Državnom arhivu Dubrovnik. Radi se o dokumentarnoj knjizi sa 11 priča koje govore o životu i suživotu Dubrovnika i Porte, odnosno temelji se na autoričinom bogatom znanstveno-istraživačkom iskustvu, a nastala je sa željom da se manje poznate pojedinosti iz kulturno-povijesnog naslijeđa grada Dubrovnika približu široj javnosti.

U monografiji “Malvasia” mr. Orešković opisuje glasovito vino još iz doba Dubrovačke republike. Malvasia se u dokumentima Arhiva u Dubrovniku spominje još u 14. stoljeću, darovali su je uglednicima, a pila se i kao lijek. Inače, autor knjige mr. Orešković, i nekoliko konavovskih vinara “Malvasiji” polako počinju vraćati njenu staru slavu.

U umjetničkom dijelu promocije nastupio je prof. klasične gitare Ahmed Ahmedić.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.