Promovisani “Glasnik” i “Arhivska praksa”

U organizaciji JU Arhiv Tuzlanskog kantona i Društva arhivskih radnika Tuzlanskog kantona 6. i 7. oktobra ove godine u Tuzli se održavalo 24. međunarodno savjetovanje “Arhivska praksa 2011”.

Na ovom tradicionalnom skupu izloženo je 40 stručnih priloga i saopštenja o problematici koja je veoma aktuelna za arhivsku djelatnost, a koja se odnosi na tematske cjeline: zaštita arhivske građe u nastajanju, problematika zaštite arhivske građe ratne provenijencije i arhivi i informatičko okruženje.

Iz Historijskog arhiva Sarajevo radove pod nazivima “Značaj saradnje arhiva i stvaralaca arhivske građe i nužnost poznavanja historijata istih” te “Izrada inventara kao informatičkog sredstva u arhivu-primjena standarda i informacijskih tehnologija” izložile su Džemila Čekić i Almira Alibašić. Izuzev njih, ovom Savjetovanju prisustvovali su direktor Arhiva Haris Zaimović, savjetnik Sejdalija Gušić, te Admir Nezirović, Ismihana Čerkez, Saša Beltram i Elma Dervišbegović.

U okviru Savjetovanja promovisana su i dva stručna časopisa “Glasnik arhiva i Arhivskog udruženja Bosne i Hercegovine”, br. 40. i “Arhivska praksa”, br. 14.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.