Proslavljen Dan arhivske službe u BiH i otvorena izložba

Povodom obilježavanja 12. decembra, Dana arhivā i arhivske službe u Bosni i Hercegovini Historijski arhiv Sarajevo priredio je izložbu pod nazivom “STO GODINA POPISA STANOVNIŠTVA U SARAJEVU 1910.-2011.”, čiji su autori Almira Alibašić i Fuad Ohranović. Izložbu je u Brusa bezistanu pred mnogobrojnom publikom otvorio mr. Šaban Zahirović, direktor Arhiva BiH.

Ovom postavkom JU Historijski arhiv Sarajevo još jednom izlaže bogatstvo raznolike arhivske građe koju posjeduje i čuva od zaborava, a popis stanovništva je svakako aktuelna tema.

Izložbom je predstavljen način odvijanja posljednjeg popisa stanovništva u Sarajevu za vrijeme Austro-Ugarske 1910. godine koji je bio i najdetaljniji do tada urađeni popis, a radio se istovremeno kada i popis u cijeloj Austro-Ugarskoj monarhiji i Evropi.

Na 25 panoa mogu se, između ostaloga, vidjeti originalni kućni listovi, iz kojih se pruža mogućnost uvida u brojnost, spolnu i starosnu strukturu stanovništva, bračno stanje, vjersku pripadnost, pismenost, zvanje, odnosno zanimanje, državnu pripadnost, maternji jezik te tjelesne mane.

Prema popisu iz 1910. godine sarajevsko okružje imalo je 288.061 stanovnika, a sam grad Sarajevo 51.919 stanovnika.

Izložba će biti otvorena do 19. decembra 2011. godine.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.